Danas vam donosimo recept za ukusno, ali i zdravo jelo. Svi znamo koliko je crni luk dobar za organizam, a upravo on je glavni sastojak ove supe.
Dok smo švrćkali Instagramom, na profilu za.svaciji.ukus naišli smo na ovaj recept i rešili da ga podelimo sa vama.
Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:
-1kg crnog luka (otprilike 6 glavica većih)
-2 čena belog luka
-kocka putera ili margarina
-malo ulja
-so, biber i suvi začini
-kašika šećera
-kašika brašna
-čaša belog vina (suvog) ili 2 kašike jabukovog sirćeta
-kocka za supu (bujon)
-500ml vode
Za zemičke:
-600g brašna
-1/2 svežeg kvasca
-kašičica šećera
-350ml mleka
-80g putera, može i ulje
-so-200g kačkavalja
Priprema:
Oljuštiti crni luk, prepoloviti na pola i seći svaku polovinu na polukolutove, kao na snimku. Iseći dva čena belog luka.
U šerpicu dodati kocku putera i malo ulja. Zatim dodati crni i beli luk , so, biber i začine ( po pravilu se dodaju suvi začini ali dodajte šta imate, ja sam origano i peršun) i ostaviti da se dinsta tj da se luk karamelizije, oko 40min uz povremeno mešanje. Znaćete da je gotovo kada luk dobije žućkastu/zlatkastu boju.
Možete dodati i kašiku šećera kako biste ubrzali proces karamelizacije.
Nakon 40ak min, dodati malo belog vina ili kao zamenu jabukovo sirće, kašiku brašna i promešati.
Zatim zagrejati 500ml vode i u nju dodati kocku za supu tj napravite bujon i dodati ga u šerpicu.
Kuvati još par min i čorbica je gotova.
Možete je služiti u tanjiru, vatrostalnoj činiji ili u hlebu kao i ja, kako bi bila još ukusnija.
Svakako je idealno da kada sipate supu, pospete je po površiti sa kačkavaljem i prebaciti u rernu na 1min da se kačkavalj zapeče i istopi.
Zemičke:
Umesiti testo i ostaviti da naraste. Zatim podeliti na 4 loptice. Pustiti da naraste. Premazati jajetom i iseći po površiti i posuti brašnom kako bi dobile rustičan izgled. Zatim peći u rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Kada se ispeče iseći gornji deo zemičke, izvaditi unutrašnjost. Dno obložiti listom kačkavalja i u ‘ćiniju’ od hleba sipati čorbu.
Preko čorbice posuti kačkavalj i uživati u ukusima.
Izvor:Instagram/Za.svaciji.ukus / Foto:Unsplash
NE PROPUSTITE:
- TOP 5 DESTINACIJA ZA USKRŠNJE PRAZNIKE – Ne zna se koje mesto je lepše i gde ćete bolje napuniti baterije
- KAD OVDE ZAKORAČITE KAO DA STE DOŠLI NA NEKU DRUGU PLANETU – Ovo je verovatno najdivniji aerodrom na svetu
- RADE ZA 40 EVRA MESEČNO, ALI OSMEH NE SKIDAJU SA LICA – Stanovnici ove zemlje su odavno pronašli recept za srećan život i strogo ga se drže
- PROSTIRE SE NA SVEGA 9 Km2, a OBILUJE NEVEROVATNOM LEPOTOM, ISTORIJOM I KULTURNIM ZNAMENITOSTIMA – ostavite sve što radite I bacite pogled! pronašli smo najsimpatičnije ostrvo u čitavoj grčkoj
- OVO SU, BEZ DILEME, NAJLEPŠI PRIMORSKI GRADOVI EVROPE – Leto je ovde za nijansu lepše nego u ostatku sveta
- IMA DVA GLAVNA GRADA I 37 SLUŽBENIH JEZIKA – Da stvar bude još zanimljivija, jedan od najopasnijih puteva na svetu nalazi se upravo u ovoj zemlji
- vODA PROZIRNIJA OD KRISTALA – Ovo je najlepša plaža u čitavoj Crnoj Gori
- EVO KAKO DA UREDITE TERASU, A DA NE POTROŠITE BRDO PARA – Vrlo jednostavno, a efektno
- OVAKO IZGLEDA NAJSKUPLJA KUĆA NA SVETU – Obavijena velom misterije, a decenijama je u vlasništvu ove porodice