Online kutak rezervisan za geografiju na malo zanimljiviji način!

Danas vam donosimo recept za ukusno, ali i zdravo jelo. Svi znamo koliko je crni luk dobar za organizam, a upravo on je glavni sastojak ove supe.

Dok smo švrćkali Instagramom, na profilu za.svaciji.ukus naišli smo na ovaj recept i rešili da ga podelimo sa vama.

Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

-1kg crnog luka (otprilike 6 glavica većih)
-2 čena belog luka
-kocka putera ili margarina
-malo ulja
-so, biber i suvi začini
-kašika šećera
-kašika brašna
-čaša belog vina (suvog) ili 2 kašike jabukovog sirćeta
-kocka za supu (bujon)
-500ml vode

Za zemičke:
-600g brašna
-1/2 svežeg kvasca
-kašičica šećera
-350ml mleka
-80g putera, može i ulje
-so-200g kačkavalja

Priprema:


Oljuštiti crni luk, prepoloviti na pola i seći svaku polovinu na polukolutove, kao na snimku. Iseći dva čena belog luka.
U šerpicu dodati kocku putera i malo ulja. Zatim dodati crni i beli luk , so, biber i začine ( po pravilu se dodaju suvi začini ali dodajte šta imate, ja sam origano i peršun) i ostaviti da se dinsta tj da se luk karamelizije, oko 40min uz povremeno mešanje. Znaćete da je gotovo kada luk dobije žućkastu/zlatkastu boju.
Možete dodati i kašiku šećera kako biste ubrzali proces karamelizacije.

Nakon 40ak min, dodati malo belog vina ili kao zamenu jabukovo sirće, kašiku brašna i promešati.
Zatim zagrejati 500ml vode i u nju dodati kocku za supu tj napravite bujon i dodati ga u šerpicu.
Kuvati još par min i čorbica je gotova.

Možete je služiti u tanjiru, vatrostalnoj činiji ili u hlebu kao i ja, kako bi bila još ukusnija.

Svakako je idealno da kada sipate supu, pospete je po površiti sa kačkavaljem i prebaciti u rernu na 1min da se kačkavalj zapeče i istopi.

Zemičke:


Umesiti testo i ostaviti da naraste. Zatim podeliti na 4 loptice. Pustiti da naraste. Premazati jajetom i iseći po površiti i posuti brašnom kako bi dobile rustičan izgled. Zatim peći u rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Kada se ispeče iseći gornji deo zemičke, izvaditi unutrašnjost. Dno obložiti listom kačkavalja i u ‘ćiniju’ od hleba sipati čorbu.

Preko čorbice posuti kačkavalj i uživati u ukusima.

Izvor:Instagram/Za.svaciji.ukus / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE:



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pratite nas i ovde: