Za ovo ostrvo kažu da je srce Jadrana, i to bukvalno

U Pašmanskom kanalu nalazi se Galešnjak, malo, nenaseljeno ostrvo koje još nazivaju i Ostrvo ljubavi i Ostrvo zaljubljenih.

Ono je jedno od retkih prirodnih objekata u obliku srca na celom svetu. Ostrvo je površine 0,132 km kvadratna, sa plažom dužine 1,55 km. Ostrvo ima dva vrha, od kojih je najviši 36 m nadmorske visine.

Pažnju javnosti je privuklo 2008. godine kada ga je Google Earth i zvanično proglasio jednim od nekoliko prirodnih fenomena ovog oblika, a uvršteno je i na Forbsovu listu najromantičnijih destinacija za Dan zaljubljenih.

Kratka istorija ostrva ljubavi

Zanimljivosti u vezi sa ovim ostrvom ima još, jer je 1177. godine rimski papa Aleksandar III (1159−1181) posetio ovo ostrvo.

Papa je tada plovio s juga Italije na sever u Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Na putu je prošao kroz Pašmanski kanal, dok su se papske galije zaustavile između ostrva Ričula i Galešnjak. Papa Aleksandar III tada je poslao svog glasnika da ode u susedni Zadar i obavesti zadarskog nadbiskupa o danu i satu njegovog dolaska u sam grad, piše B92.rs

Ostrvske straže Vrgade, Pašmana (Pustograd) i Ugljana (Sv. Mihovil, Preko) vatrom i dimom obavestile su puk o dolasku ovog važnog posetioca. Papi su u Zadru stanovnici tada priredili doček vredan ovog visokog gosta.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: