Milenijumska kula ili, u narodu poznatija kao kula Gardoš u Zemunu, spada u spomenike kulture od posebnog značaja i veoma je popularna Beogradska destinacija. Mnogi se slažu da se baš sa ovog mesta pruža najlepši pogled na čitav grad.

Gardoš je, zapravo, jedan od poslednjih tragova nekada moćnog Austrougarskog carstva na tlu današnje Srbije nastao na mestu na kome je nekada postojalo srednjovekovno utvrđenje.

Koji je pravi naziv ove kule?

U narodu se pojavljuju tri imena kada je reč o ovoj kuli u Zemunu, jedni je zovu Gardoš kula, drugi Milenijumska kula, a spominje se naziv i kula Sibinjanin Janka. A, šta je ispravno?

Priča kaže, kako bi proslavili hiljadugodišnju vladavinu na ovim prostorima, mađarske vlasti su odlučile da izgrade 7 kula, spomenika potpuno različite arhitekture kako bi pokazale svoju nadmoć. Jedan od tih spomenika je i ova kula u Zemunu.

Naime, prema legendi, Mađarska je nastala spajanjem sedam plemena pa je zbog toga bilo simbolički važno podići i sedam spomenika.

Ovo zdanje, visoko 36 metara izgrađeno je pred sam kraj 19. veka, 5. avgusta 1896. godine, a svečano je otvorena 15 dana kasnije, 20. avgusta 1896.

Od tih sedam, do današnjeg dana su očuvane samo 3 (dve u Mađarskoj i jedna u Zemunu), dok su ostale porušene.

A kako je Sibinjanin Janko povezan sa ovom kulom onda?

Pre nego Milenilumska ili čak i Gardoš kula, Zemunci će vam reći da se ona zove kula Sibinjanin Janka.

Sibinjanin Janko je zapravo Janoš Hunjadi, mađarski vitez koji je 1456. godine pobedio Tursko carstvo, odbranio Beograd i ostvario najveća pobedu hrišćana nad Osmanlijama u 15. veku.

Zabeleženo je da je upravo u jednoj od srednjovekovnih tvrđava na Gardošu ovaj hrabri junak ispustio dušu i to tek oko tri sedmice nakon bitke. Ali nije preminuo od posledica ranjavanja, već od kuge.

Sve ovo dešavalo se 440 godina pre zidanja Milenijumske kule sa kojom Sibinjanin Janko nije imao nikakve veze, ali je njegov kult u narodu i dalje bio jak, pa nije prošlo mnogo pre nego što su mađarsku kulu Srbi prozvali – kula Sibinjanina Janka.

A tu je i zanimljiva legenda koja decenijama kruži

Nekako je i očekivano da se za Gardoš vezuju različite legende. A ona koja se najčešće pominje, tiče se podzemnog tunela, koji se nalazi ispod ovog zdanja.

Narodno predanje o tome navodi da je u pitanju tunel, kojim je Gardoš povezan sa tvrđavom na Kalemegdanu.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Wikipedia

NE PROPUSTITE: