Kada zakoračite na tlo ovog sela imaćete osećaj kao da ste se vratili nekoliko vekova unazad, u neka mirnja i pitomija vremena

Selo Gostuša ili Kameno selo kako ga još nazivaju očuvalo je stari i autentični izgled, a upravo zbog toga je mesto koje sve veći broj turista, ali i stanovnika Srbije želi da poseti.

Katakteristično za ovo selo je način gradnje. Baš svaka kuća je napravljena isključivo od prirodnih materijala kao što su kamen, odnosno kamene ploče, blato i drvo, bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. Tako izgrađene kuće i danas svedoče o prošlom vremenu.

Za izvođenje ovakvih radova potrebno je bilo veliko majstorstvo, iskustvo i trud. I upravo je to ono što ovo selo čini tako jedinstvenim i mestom koje mora da se vidi i doživi.

Od Pirota je udaljeno oko 25 km, a nalazi se na 700 metara nadmorske visine i predstavlja deo Parka prirode Stara planina. Do sela se lako stiže novim asfaltnim putem preko Zavojskog jezera.

Ovde je nekada živelo 1.500 stanovnika, a danas je taj broj spao na stotinak meštana.

Samo selo je okruženo mnogobrojnim prirodnim lepotama, ali i kulturnim bogatstvima. Tu je pre svega Stara planina. U blizini sela nalaze se i ostaci utvrđenja iz perioda Rimskog carstva, što ovaj kraj čini još interesantnijim.

Ukoliko vam fotografije nisu bile dovolje, bacite oko i na video:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Jovana Jovic

NE PROPUSTITE: