Iako smo navikli da znak “stop” viđamo na ulicama i on je uobičajen u našoj zemlji, postoji jedan grad u kome poznati osmougaoni crveni znak ne postoji, baš ni u jednoj ulici.

Iako ćete verovatno pomisliti da je to suludo, statistika kaže da je ova odluka smanjila broj udesa i nezgoda na putevima.

Verovali ili ne, grad o kome govorimo je Pariz.

U Francuskoj prestonici postoji više od 6.100 ulica, u kojima je saobraćaj često haotičan, ali ipak ovaj znak ne žele da imaju na ulicama.

znak stop

Ovo je njihovo objašnjenje:

Vozilo sa desne strane uvek ima prednost, bilo da je u pitanju raskrsnica ili kružni tok, tako da nema potrebe za dodatnim znakom. Možda su u pravu. Iako je zaustavljanje (ili nezaustavljanje) na opasnijim raskrsnicama prepušteno nahođenju vozača, statistika nezgoda pokazuje da je Pariz od 2009. do 2012. imao za četvrtinu manje saobraćajnih nezgoda od Rima i za trećinu manje od Londona. 

U jednom periodu Pariz je imao jedan znak “stop”, na keju Sent Egziperi i on je bio svojevrsna turistička atrakcija. Pre deset godina neko je skloni znak i od tad nije postavljen ni jedan novi.

Pariz, Francuska

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: