U severnoj Evropi nalazi se svojevrsna geopoliticka anomalija, kako vole da zovu ovaj grad.

Naime, grad Barle je prava zavrzlama i mesto koje izaziva veliku pažnju turista. Nalazi se tačno između Belgije i Holandije, ali tako da administrativna granica prolazi kroz brojne objekte u gradu – od privatnih kuća, restorana, kafića do muzeja…

Jedino na ovom mestu na svetu je moguće da živite u istoj kući, ali da kuvate ručak u jednoj, a ručate u drugoj državi. Postoje slučajevi gde granica prelazi preko bračnog kreveta, pa tako suprug, tehnički, spava u Belgiji, a superuga u Holandiji.

Kako je to moguće?

Tako što se Barle sastoji iz parčića Belgije i Holandije koji su toliko isprepletani da granica prolazi kroz razne objekte u gradu.

Kratka istorija ove neobične podele

  1. godine Belgija je proglasila nezavisnost od Holandije, a na red je došla i podela teritorije, tj. parcela koje su se tu nalazile. Od obale do Nemačke, granica se crtala korak po korak, ali kada su došli do Barlea, samo su ih preskočili i ostavili za naknadno rešavanje i tako je ostalo sve do 1995. godine.

Ipak, to rešenje koje je godinama kasnije došlo samo je dodatno zakomplikovalo celu situaciju. Granica je odjednom presecala ulice, parkove, parkinge, prodavnice, galerije, pa čak i kuće.

Preraspodelom su nastala dva grada Barle Hertoh u Belgiji i Barle Nasau u Holandiji, sa ukupno 30 enklava, koj je faktički jedan grad.

Da doskoče birokratskim zavrzlamama, u Barleu su ustanovili pravilo ulaznih vrata koje kaže: tamo gde su ti ulazna vrata, tamo ti je i državljanstvo.

Barle sve ima duplo. Dva imena, dva gradonačelnika, dve opštine, dve crkve, dve pošte, ali jedno zajedničko telo i dugogodišnju saradnju u rukovođenju gradom.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Drew Binsky

NE PROPUSTITE: