Mesta u kojima se čuvaju vredne umetnine, dokumenta i sva svedočanstva prošlih vremena, bez konkurencije, najviše ima u Francuskoj, u njenom glavnom gradu.

U Parizu se nalazi neverovatnih 297 izložbenih prostorija.

Osim što ih ima najviše, i najveći i najposećeniji se nalazi u ovom gradu

Luvr je najposećeniji muzej na svetu, koji je samo prošle godine obišlo 7,8 miliona ljudi. Nalazi u nekadašnjoj kraljevskoj palati, njegovim hodnicima je nekada hodao i Luj XIV, a danas je dom jedne od najpoznatijih slika na svetu, Mona Lize.

Površina muzeja iznosi 60.600 metara kvadratnih. U muzeju se prema projenama nalazi oko 7.500 slika, a njih skoro 70 posto su slike francuskih umetnika.

DRUGI NAJPOSJEĆENIJI JE MUZEJ D’ORSAY, A POPULARAN JE I CENTRE POMPIDOU

Naravno, tu je i niz drugih muzeja koji plene pažnju turista. Recimo, Centre Pompidou koji je otvoren 1977. godine krasi neobičan dizajn, gde dominiraju cevi i staklo. Nekada je bio kontroverzan, a danas je mesto koje svi žele da posete. U njemu se nalazi ogromna umetnička kolekcija od 100 hiljada dela koja sežu u 1905. godinu. Ima svega – od Pikasa do modernih video instalacija.

NAKON PARIZA, NAJVIŠE MUZEJA IMA MOSKVA

Stranica Far&Wide napravila je listu svih svetskih gradova prema broju muzeja. Nakon Pariza, navode, najviše ih ima Moskva, čak 261.

Izvor:Putnikofer.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: