Ovde su mir i tišina zagrantovani

Ova mesta su idealna za one koji žele potpuni mir i tišinu. Verovali ili ne, postoje mesta na koja je strogo zabranjeno ući automobilom.

HYDRA, GRČKA

Ostrvce Hydra, iako nije preterano popularno među turistima vrlo je lepo i idilično. Ono je pravi spoj prošlosti i modernog. Hydra je također bila omiljeno odredište mnogih umetnika i intelektualaca koji su se ovde provodili po nekoliko nedelja godišnje kako bi pronašli inspiraciju za svoja dela.

Karakteristično za ovo mesto je kristalno čista voda, prelepa plaža, zelenilo, ali i činjenica da je ulazak automobilima ovde zabranjen.

Ostrvo je toliko malo da automobili na njemu nisu dopušteni, osim onih nužnih, kao što su vozila hitne pomoći i vatrogasci.

grcka

PORQUEROLLES, FRANCUSKA

Na obali Francuske rivijere, nedaleko od grada Hyères, smešten je Porquerolles, mediteransko ostrvo čija lepota ostavlja bez daha. Vođeni vizijom očuvanja prirode, čelnici ostrva su zabranili automobile, pa turisti danas mogu istražiti prirodne lepote peške ili biciklom.

Na Porquerollesu vas očekuju peščane plaže koje se stapaju s kristalno čistim morem, a duž obale prelepe stene, ali i vinogradi.

francuska

LOPUD, HRVATSKA

Nadomak Dubrovnika, nalaze se Elafiti, mesto gde život teče sporije, more je čisto i pristupačno, a buke i gužve nema. Turistički najrazvijenije i najposećenije ostrvo u arhipelagu je Lopud.

Na ostrvu se nalazi niz verskih objekata, a ističu se i ruševine Kneževog dvora, kao i španska tvrđava Sutvrač iz 1563. godine. Ono čega ovde nema su automobili koji su, kao i na prethodna dva navedena mesta, stogo zabranjeni.

hrvatska

Izvor:Putnikofer.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: