Morate priznati da sve postaje lepše kada se ulice zabele. Ako niste od onih koji uživaju samo u pogledu na snegu iz toplog dom, već imate avanturističkog duha i volite sve zimske aktivnosti koje idu uz zimu, ove gradove morate da posetite. Tu ćete se dobro provesti i uživati beskrajno u sankanju, skijanju i grudvanju.

Statistika kaže, ovi gradovi imaju najviše snega tokom decembra, piše Punkufer:

Talin, Estonija – 20,5 snežnih dana mesečno

Na prvom mestu, nalazi se „kralj snega“ u decembru, glavni grad Estonije – Talin.

Zimi je boravak u njemu čista romantika, a stari deo grada poznat i kao Kesklinn se nalazi pod zaštitom UNESCO–a, i jedan je od najbolje očuvanih gradskih srednjovekovnih centara na čitavom evropskom kontinentu.

Vilnjus, Litvanija – 18,5 snežnih dana u mesecu

Litvanski glavni grad najpoznatiji je po baroknoj arhitekturi u samom gradskom jezgru, koje je i UNESCO postavio na listu Svetske baštine još 1994. godine.

Ako želite da doživite pravi zimski duh, a uz to se bavite i sportom, skijalište Liepkalnis udaljeno je samo 5 kilometara, sa kog puca sjajan pogled na grad.

Erfurt, Nemačka – 17,5 snežnih dana mesečno

Ovaj, za nemačke standardne, manji grad u regiji Tiringija, koji broji nešto više od 200 hiljada stanovnika, u decembru je prilično beo.

Pored snega, u njemu ćete i pronaći brojne bisere srednjovekovne arhitekture, uključujući i katedralu svete Marije ili most Kramerbrucke.

Turku, Finska – 17 snežnih dana mesečno

Ostanimo još malo u Finskoj, uostalom, ipak se ovde nalazi i Laponija, zemlja Deda Mraza. Turku se nalazi na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potiču iz 13. veka.

Jedan od načina na koji možete grad da obiđete u decembru je – na klizaljkama, kada se reka Aura zaledi. Tada možete da se kližete unaokolo i da razgledate znamenitosti. 

Helsinki, Finska – 16,5 snežnih dana mesečno

Na petom mestu nalazi se glavni grad Finske. Pazničnoj čaroliji dodatno doprinosi pulkka, vrsta sanki koju možete da vidite svuda po gradu. Ako nekada budete imali priliku da se njima provozate, zaputite se u Sinebrychoff Park i spustite sa nekog od brojnih brežuljaka.

Naravno, ako vas put nanese u Finskoj – ponašajte se kao Finac, pa kad se pokvasite i smrznete, posetite neku od mnogobrojnih sauna.

Oni hrabriji mogu i da pokušaju da klizaju po zaleđenom Baltiku.

Izvor:Punkufer.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: