Osim prelepe prirode, Grčka se izdvaja i po običajima i verovanjima koji tamo važe. Danas vam donosimo spisak onih najneobičnijih

U ovo Grci i dan danas veruju:

Imena

Istina je da tradicija „imendana“ postoji u mnogim evropskim zemljama, ali u Grčkoj se imendani veoma poštuju i slave. Za mnoge Grke proslava imendana je zapravo važnija od rođendana.

Prvi dan u mesecu

Kalo Mina (dobar mesec) je tradicionalni pozdrav koji ćete čuti prvog dana u mesecu. Važan za grčku kulturu, prvi dan u mesecu simbolizuje novi početak. Grci se pozdravljaju da požele dobre stvari za mesec koji je upravo počeo.

Pljuvanje

Grci veruju da pljuvanje tera đavola i zlo. Grci zapravo ne pljuju, već kažu „ftou, ftou, ftou“ (tri puta ni manje ni više).

Uobičajeno je da se pljune kada neko pomene neku lošu vest ili smrt ili prokomentariše lepotu ili zdravlje nekoga, pa čak i kada pohvali bebu ili dete, tako da komentar ne prizove zlo.

grčka more

Davanje imena

U Grčkoj su neka imena veoma česta. Ovo dolazi iz drevne tradicije koja je imala za cilj da obezbedi nastavak imena. Prvorođenče se zove po babi i dedi – ako je dečak, uzima ime svog dede po ocu.

Ako je devojčica, ona uzima ime bake po majci. Takođe je uobičajeno da se prvo dete zove po očevim roditeljima, bez obzira da li je dečak ili devojčica, ako nije neuobičajeno sresti rođake sa istim imenima.

Poslednjih godina, mnogi roditelji su odlučili da ne slede ovu tradiciju, ili umesto toga koriste ime bake i dede kao srednje ime.

Još jedna zanimljiva činjenica je da dete nema ime dok se ne krsti. Do tada, beba se zove samo “beba”.

Razbijanje tanjira

Još jedna tradicija po kojoj su Grci poznati je razbijanje tanjira. Iako je poreklo ove prakse nejasno, ona je povezana sa izražavanjem radosti i sreće, ili sa iskazivanjem poštovanja prema muzici koja se pušta na zabavi.

Ova tradicija je zabranjena 1969. godine, međutim, možda ćete i dan-danas videti kako se neki tanjiri razbijaju na privatnim proslavama, iako je veća verovatnoća da će se koristiti gipsane ploče.

grčke kuće

Utorak 13

Dok mnogi smatraju petak 13. danom loše sreće, za Grke je to utorak 13.. Ovaj datum se vezuje za pad Carigrada, davne 1204. godine.

Kreveti

Ova jedinstvena tradicija se dešava pre dana grčkog venčanja. Buduća mlada i njeni prijatelji okupljaju se i ukrašavaju budući bračni krevet para svežom posteljinom i ukrasima, bacaju poklone, novac i pirinač na njega.

Čak i mala deca učestvuju u ovom običaju. Ovaj ritual se radi da promoviše prosperitet i plodnost za par, piše 24sedam.

grčka

Izvor:24.sedam.rs/Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: