Ova zemlja nije baš mnogim turistima među prvim detinacijama na travel listi. I danas je nepravedno zanemarena, a ima toliko toga da ponudi.

Na njen šarm “padne” svako ko ikada zakorači na njeno tlo. Predeli koji se ovde mogu videti, ali i ljudi koji se mogu sresti zauvek ostaju u sećanju.

Smeštena u regionu Kavkaza, Gruzija je smeštena na razmeđi istočnog dela Evrope i jugozapadnog dela Azije. Graniči se sa Ruskom Federacijom, zatim sa Jermenijom, Azerbejdžanom i Turskom.

Drevni gradovi, mesta koja su na UNESCO-voj listi, prelepe planine, bujna priroda, ali i ukusna hrana i piće su samo delić onoga čime se Gruzija ponosi.

Gruzija ili ipak ne?

Gruzijci svoju zemlju zovu Sakartvelo. Ime se sastoji od dva dela: Kartvel, koji se odnosi na stanovnika centralne gruzijske oblasti Kartli, a cirkumfiks sa-o označava opštu geografsku identifikaciju što znači zemlja u kojoj žive Kartveli.

Postoji više teorija o tome odakle potiče engleski naziv zemlje, ali većina podržava vezu sa Svetim
Đorđem i slaže se da je ime izvedeno iz persijske i turske verzije imena George, Gorj i Gurju, koje je i samo izvedeno iz ruska reč Gruzia.

Tbilisi – glavni grad

Glavni grad Gruzije izuzetno je živopisno mesto na kojem se u isto vreme susreće gruzijska tradicija i urbana sadašnjost. Tbilisi nije veliki grad i za obilazak njegovih vodećih znamenitosti potreban je jedan dan.

Naziv glavnog grada Gruzije u prevodu znači “topao”, a odnosi se na izvor tople sulfatne vode oko čijeg izvora su izgrađena mnogobrojna kupališta i velnes centi koji pružaju pravu relaksaciju nakon dugog dana.

Gruzija je možda dom jedne od najstarijih zajednica

Arheološka ekspedicija na lokalitetu u Dmanisiju pronašla je najstarije ljudske lobanje, neke stare i do 1,8 miliona godina – na Kavkazu, pružajući dokaze da je Gruzija možda dom jedne od najstarijih zajednica. Iako je pronađeno šest lobanja, dve su dobile gruzijska imena Zezva i Mzia, a umetnici su radili na rekonstrukciji njihove sličnosti.

Gruzija ima najdublju pećinu na svetu, Veryovkinu, koja doseže dubinu od 2.212 metara.

Dom je brojnih mesta svetske baštine Uneska


Postoje tri gruzijska kulturna mesta navedena na Uneskovoj listi svetske baštine:
drevni grad i bivša prestonica, Mcheta, manastir Gelati i planinski region Gornje Svaneti.

Crkva na kamenu

Na vrhu krečnjaka Katski stub u Gruziji nalazi se stara crkva, na visini od 40 metara. Ona je posvećena Maksimu Ispovedniku, hrišćanskom svetitelju i napravljena je kao dom za pustinjake.

Kompleks koji zauzima 150 metara kvadratnih, sastoji se od ruševina male crkve, kripte, tri pustinjačke ćelije i vinskog podruma.

Sama crkva, koja je nepristupačna za posetioce, nalazi se na jugoistočnom kraju stuba i duga je svega 4,5 metra, dok je široka 3,5.

Arheolozi su podrobnim istraživanjem zaključili da je ova crkva sagrađena sa odajama za pustinjake bila namenjena asketama.

Zemlja šarenolike klime

U Gruziji postoji čak 12 različitih klimatskih zona. S klimom koja varira od suptropske do polupustinjske, pa čak i alpske, Gruzija je jedna od ekološki najraznolikijih zemalja na planeti.

U Gruziji postoji pećinski grad koji može da primi do 6.000 osoba.


Vardzia je izgrađena kao utočište kada su Mongoli harali obližnjim regijama.

Veliki su vernici

Gruzini su većinom pravoslavci (86%) i veliki su vernici. Gruzija se ubraja u najstarije hrišćanske zemlje na svetu. Gruzini su primili hrišćanstvo u IV veku.

Gruzija je kolevka vinogradarstva. Danas u Gruziji postoji 525 autohtonih vrsta grožđa.

Poznati su po gostoprimstu, ali i po ukusnoj hrani koju služe u restoranima, a koja nije previše skupa.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: