Glavni, ali i najveći grad Kube, Havana je mesto koje je šteta ne posetiti bar jednom u životu.

Ukoliko vam se ukaže prilika, nikako je nemojte propustiti. Danas ćemo vam pokazati i zašto. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovom gradu, ali i stvari i mesta koje ne smete propustiti da vidite.

U Havani ćete, najpre naučiti šta tačno znači umetnost življenja i uživanja u svakom momentu.

Takođe, naučićete mnogo toga zanimljivog o istoriji i kulturi Kube, ali i biti u prilici da probate domaći duvan i rum ili zaplešete salsu na ulici. Gotovo na svakom ćošku Havane su istorijska mesta, zanimljivi restorani i kafići, uređeni trgovi i šarena arhitektura.

Osnovana pre 500 godina, Havana je kulturno-istorijski centar Kube i zaista fascinantan grad kojim možete lutati beskrajno dugo i stalno otkrivati neke nove stvari.

Stari deo grada je nešto što turisti, obično, prvo posete.

Nije ni čudo, s obzirom da je, upravo ovaj deo grada najživopisniji. Kada zakoračite na ovo tlo imaćete osećaj da ste se vratili u 50-te godine prošlog veka.

Posebno interesantne su kolonijalne građevine u pastelnim nijansama. Baš kao na fotografijama koje ste sigurno viđali već, ispred tih kuća sede njihovi vlasnici sa cigaretom u rukama, piju rum i igraju šah.

Sve je nekako mirno i pitomo.

Kroz grad je obavezno proći oldtajmerom

Da bi ugođaj razgledanja grada bio potpun, obavezna je vožnja automobilom koji ima najmanje 50 godina.

Fabrika umetnosti

Nekada fabrika ulja, danas je fabrika umetnosti, tj. muzej u kojem ćete se bolje upoznati sa kulturom i istorijom Kube. U njoj se redovno održavaju umetnički performansi, predstave, prikazuju se filmovi,a uveče postaje i mesto za izlaske.

Takođe, tu je i muzej lepih umetnosti. U njemu se nalazi impresivna kolekcija internacionalne i kubanske umetnosti.

Malecon Esplanade

Malecon Esplanade je deo puta i šetalište dugačko osam kilometra koje se nalazi na obali mora. Ovaj deo Havane je prilično živopisan. Saobraćaj je gust i ima dosta ljudi na šetalištu. Sa druge strane se nalaze raznobojne stare kućice koje su tipične za čitavu Kubu.

Ovo je jedno od najlepših mesta gde možete dočekati zalazak sunca i zato se smatra i prilično romantičnim.

Ples kao životni stil

Verovatno jedina država gde ćete sresti stanovnike kako, bez posebnog povoda, u sred dana zaplešu na ulici. Neće se buniti ukoliko im se pridružite. Oni definitvno znaju kako da uživaju uživotu punim plućima.

Trg gde možete zaviritu u budućnost

Poseta María de la Concepción Inmaculada de La Habana je poseban doživljaj. Na ovom trgu možete pronaći kubanke koje će vam gatati i predvideti budućnost.

Centralni park

Centralni park je jedan od glavnih gradskih trgova ukrašen palmama i drugim biljkama, kamenim klupama i fontanama.

Trg revolucije

Najbitniji trg na Kubi, Trg revolucije je pre svega poznat strancima po čeličnom memorijalu Če Gevare sa citatom Hasta la Victoria Siempre na zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova.

S obzirom da je Če Gevara svetski poznata ličnost i da mesto nosi ime po kubanskoj revoluciji, trg svakodnevno posećuje na stotine turista.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: