Uz zastavu, himna je podjenako važna za jednu državu. Ona predstavlja nacionalni identitet i uglavnom se sastoje od muzike i teksta koji se peva sa ponosom u svečanim prilikama…

Ipak pojedine zemlje, tačnije njih 3, nacionalni ponos izražavaju samo muzikom.

Ove zemlje imaju himne bez ikakvog teksta:

Bosna i Hercegovina

Državna himna Bosne i Hercegovine zove se Intermezzo i izvodi se od 1998. godine, a komponovao je Banjalučanin Dušan Šestić.

Premda su u nekoliko navrata postojale inicijative da se bosanskohercegovačkoj himni pridoda tekst, to do danas (još) nije ostvareno pa su tako i naši komšije u posebnom klubu onih čija je himna samo instrumentalna.

Note, violina

Španija

Španska državna himna zove se Marcha Real i reč je o kompoziciji koja je tokom 18. veka služila za počasni marš. Izvodila se na ceremonijalnim događanjima u prisustvu kraljevske porodice te se smatra jednom od najstarijih himni na svetu. Ne zna se ko je njen autor, a glasina da je osmislio sam Fridrih II, kralj Pruske, pokazala se na kraju ipak samo glasinom.

San Marino

Himna Republike San Marino nosi naziv Inno Nazionale što u bukvalnom prevodu znači “nacionalna himna”, a komponovao je violinista Federiko Konsolo. Iako za ovu himnu postoji i tekst koji je napisao italijanski pjesnik Đozue Karduči, on se službeno ne izvodi niti peva na ceremonijama – tek ponekad u neformalnom okruženju ili školskim učionicama.

San Marino, zastava

Izvor:Krstarica / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: