Ovaj hram gotovo da je umetničko delo

Na Tajlandu svi hramovi su spektakularni, ali ovaj se posebno izdavaja. Nalazi se u gradu Pataja, na samo 2 sata vožnje od Bankoka.

Ručno izrađen korišćenjem drevnih tehnika rezbarenja, reč je o najvećoj verskoj građevini napravljenoj samo od drveta.

Sa izgradnjom je započeto 1981. godine, a radovi i dan danas traju, dok je u planu da se sa radovima konačno završi je 2050. godine. Iz tog razloga ćete, ukoliko kao turista odlučite da posetite ovo mesto dobiti i odgovarajuću zaštitnu opremu.

Zanimljivo je da je prema projektu, hram trebalo da bude građevina bez ijednog eksera, ali ipak se od te ideje se odustalo.

hram istine

Autor religioznog projekta je milioner Leku Viriyapanu, koji je izmislio i stvorio Drevni grad. On je bio taj koji je sponzorisao izgradnju, a takođe je i svoj život posvetio ujedinjenju religija četiri zemlje.

Glavna misija hrama je popularizacija religije i arhitektonske umetnosti Tajlanda, kao i odavanje počast istočnoj filozofiji.

hram istine tajland

Sama građevina dostiže visinu od 105 metara, a ukrašena je sa nekoliko hiljada izrezbarenih figura, kako unutar hrama, tako i spolja. Glave Bude, svete životinje i sve vrste religijskih i filozofskih tema su prikazane kroz njih.

hram istine isklesan od drveta

Legende o hramu

Na Tajlandu su gotovo sve verske građevine obavijene mitovima, a za ovaj hram se vezuje ova:

Mit o ispunjenju želja

U blizini glavnog ulaza na ramenima dve figure nalazi se prečka sa tri vezana predmeta. Ako udarite u predmete na poseban način, bilo koji san će se ostvariti.

Morate ići ovim redosledom:

  • udarite trougao tri puta;
  • udarite u zvono tri puta;
  • udarite gong tri puta.
hram istine
tajland

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: