Život u ovom selu je, zapravo, kao život u zlatnom kavezu

Nije nas ni najmanje iznenadila činjenica da se ovo selo nalazi u Kini, u provinciji Điangsu. Za ovo mesto kažu da je komunistički raj koji se prostire na 240 hektara.

Nekada je Huaksi bilo siromašno selo, a onda se situacija preokrenula. Danas tu žive veoma bogati ljudi, tačnije njih 2.000. Sve je počelo pedesetih godina prošlog veka kada je pokrenut posao sa aluminijumom.

Pedesetih godina prošlog veka, selo je imalo oko 600 stanovnika a napredak im je omogućio nekadašnji sekretar Komunističke partije, Vu Renbao koji je pokrenuo posao sa aluminijumom i osnova 12 kompanija.

Otprilike trećina prihoda sela dolazi od industrije gvožđa i čelika. Huaksi uvozi sirovine iz Indije i Brazila, a zatim izvozi svoje proizvode u više od 40 zemalja. Drugi deo prihoda dolazi od fabrika tekstila kojih ima 80 gde uglavnom rade žene. 

Današnji stanovnici žive u identičnim vilama sa bazenom, voze skupa kola i uživaju u luksuzu, ipak moraju se pridržavati strogih društvenih smernica a to znači da se u ovom selu radi sedam dana u nedelji. Postavlja se pitanje samo kad troše sav novac koji zarade.

U selu ne postoje klubovi i barovi. Kako građani stalno rade i ne mogu da putuju, u selu se nalazi Svetski park s repilikama svih slavnih građevina, poput Kipa slobode, opere iz Sidneja, Kineskog zida.

2004, kad je objavljeno da stanovnik sela godišnje u proseku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama. 

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan soliter na 72 sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera 328 metara, čime je, primera radi, za četiri metra viši od Ajfelovog tornja.

Ipak, stanovnici ne vole da pričaju o svom bogatstvu, a medijima je pristup prilično je ograničen iako se mnogi interesuju za ovo selo i način života koji se u njemu odvija.

Na prvi pogled sve izgleda idilično, ali ipak postoji caka

Za život u izobilju u ovom selu ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite selo, gubite sve što imate. 

Naime, ko odluči da napusti selo i preseli se negde drugde gubo imovinu i novac sa bankovnog računa. Ni novac, ukoliko ga imaju van računam naravno ne mogu poneti sa sobom. 

Nestvarno zvuči zar ne?

Švrćkanje.rs

NE PROPUSTITE: