Nalazi se gotovo 30 metara ispod Zemljine površine i ima oblik okruglog bazena. Iako iz vazduha izgleda kao crna rupa, pomalo zloslutno i mračno, reč je o jezeru u “rupi” koje, kada mu se priđe divoljno blizu baš svakog ostavi bez daha.

Osim što je prelepo, za njega se vezuje zanimljiva priča

Ovo podzemno jezereo nosi naziv Ik-Kil i nalazi se na poluostrvu Jukatan u Meksiku, a nastalo je erozijom krečnjaka i moćnih tropski oluja.

Ovo neverovatno čudo prirode je smešteno u priordnoj kraškoj pećini – Cenote. Cenote je kao ogroman bunar slatke vode tj. jezero na dnu.

Udaljeno je samo tri kilometra od antičkog grada Čičen-Ica, odnosno njegovih ruševina, gde je živeo mudar narod drevne civilizacije Maja. Upravo su ovo mesto Maje smatrale svetim, a u prilog tome govori i činjenica da je naziv “Cenote”, nastao od majanske rieči “tsonot” što znači sveti bunar.

Ovo mesto su Maje koristile za obrede žrtvovanja bogu kiše, Chaacu, zbog čega su na dnu jezera pronađeni brojni primerci indijanskog nakita.

Voda u pećini je veoma lepe tirkizne boje. Veruje se da oni koji se kupaju u svetim vodama Cenote, stiču duhovnu harmoniju u skladu sa prirodom.

Da bi se očuvala čistoća ovog osetljivog područja, svi posetitelji moraju se istuširati u kabinama pre kupanja, a znakovi na ulazu mole ih da ne upotrebljavaju kreme za sunčanje, proizvode za negu kože, pa čak ni šminku.

Iako je nekada ovo mesto bilo sveto, danas ono ide u korak sa vremenom pa se u blizini nalaze brojni restorani, hoteli i sve što je turistima potrebno za jedan, zanimljiv odmor.

U videu pogledajte kako izgleda jezero i put koji vodi do njega:

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/PrintscreenYoutube/Umetnost Putovanja

NE PROPUSTITE: