Verovatno biste pomislili da su oni koji zarade neverovatne cifre novca nešto pametniji i da stečeni kapital pronicljivo troše, ali nije baš uvek tako. Ovim ljudima je pošlo za rukom da se obogate, žive u luksuzu, a onda spadnu na prosjački štap

Ovih 10 osoba je iskusilo onu izreku „najgore je imati pa nemati“ i moramo priznati da ne bismo voleli da se nađemo u njihovoj koži. Zbog nepšromišljenog trošenja, loših investicija i prevara oni su morali da prijave bankrot:

Džoslin Vildenstajn

Amerikanka u javnosti poznata kao „Žena mačka“ zbog svoje zavisnosti od plastične hirurgije, bila je poznata po izuzetno luksuznom životu. Pisalo se da mesečno troši milion dolara na avione, putovanja i kupovinu egzotičnih životinja poput tigrova i 5.000 dolara na telefonski račun. U maju 2018. proglasila je bankrot, tvrdeći da je na tekućem računu imala 0 dolara. Vildenstajn je bivša supruga pokojnog trgovca umetninama, milijardera Aleka Vildenstajna.

KAKO JE ČUVENA SKIJAŠICA POSTALA ORGANIZATOR NAJVEĆE PREVARE U ISTORIJI – Zarađivala Milione, Kupala Se U Luksuzu, A Onda Je Mafija Umešala Prste

Bjorgolfur Gudmundson

Gudmundson je nekada bio drugi najbogatiji čovek na Islandu i imao je većinski udeo u banci Landsbanki. U vreme finansijske krize 2008. njegova banka je propala i preuzela ju je islandska vlada. Gudmundsson je potom pokrenuo bankrot, a Forbes je revidirao njegovu neto vrednost sa 1,2 milijarde na 0 dolara. Takođe je morao da proda i fudbalski tim Vest Hem koji je posedovao.

Šon Kvin

Kvin je bio najbogatiji čovek u Irskoj pre nego što je izgubio sve. Postigao je veliki uspeh kroz ulaganja u industrije kao što su plastična, staklena i hotelijerstvo. Takođe je imao 25 odsto udela u Anglo-irskoj banci, koju su morali da spasavaju poreski obveznici tokom finansijske krize 2008. godine. Banku je preuzela vlada, i tako je započeo niz pravnih problema između porodice Kvin i banke. U jednom trenutku, irska banka “Resolution Corp.”, koja je preuzela Anglo-irsku banku, rekla je da je Kvin dugovao banci više od 2 milijarde evra. U novembru 2011. godine, on je tvrdio da je njegova imovina vrednosti manje od 50.000 funti kada je podneo zahtev za stečaj.

5 NAJMOĆNIJIH ŽENA PODZEMLJA – Pred Njima Je Drhtao Ceo Svet, Svako Ko Im Se Zamerio Doživeo Je Jeziv Kraj

Berni Medof

Medof je zaslužan za vođenje najveće Ponzijeve šeme ikada. Gubici njegovih investitora iznose oko 65 milijardi dolara i decenijama su ostali neotkriveni. Medof je 2008. godine optužen za 11 tačaka optužnice za prevaru, pranje novca, krivokletstvo i krađu. On je dobio maksimalnu kaznu od 150 godina u saveznom zatvoru. Pre skandala, on i njegova supruga imali su zajedno oko 826 miliona dolara, a na vrhuncu svoje šeme su mogli da se pohvale milijardama prisvojenim na prevaru.

Alen Stenford

Stanford služi kaznu od 110 godina zbog vođenja druge po veličini Ponzijeve šeme ikada u SAD. Ponzi šema rezultirala je gubitkom od oko 7 milijardi dolara za više od 18.000 investitora, koji još nisu dobili nikakvu nadoknadu za svoj gubitak. Izveštava se da su mnogi klijenti Stanforda bili penzioneri kojima je obećavao sigurna ulaganja. Osuđen je za 13 krivičnih dela 2012. godine.

Obri Meklendon

Suosnivač američke naftne kompanije Chesapeake Energy, Meklendon je navodno imao neto vrednost od oko 1,2 milijarde dolara. Međutim, 2016. godine optužen je za nepravedno manipulisanje ponudama za prava bušenja i za zaveru. Dan nakon što je optužen, Meklendon je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Veruje se da je imao ogromne zaostale dugove, pa je njegova neto vrednost bila blizu nule kada je umro.

OVA ŽENA JE BILA INSPIRACIJA ZA PRIČU O SNEŽANI I 7 PATULJAKA – Ipak, Njen Život Nije Bio Nimalo Bajkovit

Elizabet Holms

Holms je nekada važila za zvezdu u usponu Silicijumske doline i bila je najmlađa milijarderka na svetu, ali sada se suočava sa optužbama za prevaruTheranos, startap za testiranje krvi koji je osnovala, neslavno je propao nakon što je ustanovljeno da njegovi revolucionarni brzi testovi krvi uopšte nisu pouzdani.

Vidžaj Malija

Bivši indijski milijarder Vidžaj Malija važio je za tajkuna industrije alkoholnih pića, poznat po svojim ekstravagantnim žurkama i stilu života. On je takođe posedovao sada uništenu indijsku avio-kompaniju “Kingfisher Airlines”. Međutim, 2012. godine otkriveno je da je podigao nekoliko kredita kod banaka kako bi održao svoje avio-poslovanje. Nakon što Malija nije uspeo da izmiri dugovanja, pobegao je u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Indije, a u toku je proces izručenja Indiji. Na teret mu se stavljaju bankarske prevare i pranje novca. U međuvremenu je proglasio bankrot.

OVO SU GODINAMA POKUŠAVALI DA SAKRIJU OD JAVNOSTI – Najveći Skandali Britanske Kraljevske Porodice

Patriša Kluge

Kada se razvela od drugog supruga medijskog tajkuna Džona Klugea, nekadašnjeg najbogatijeg čoveka u SAD, dobila je poravnanje od milion dolara godišnje kao i veliko imanje Albermarle u Virdžiniji. Želeći da svoju imovinu pretvori u profitabilan posao, Kluge je otvorila vinariju i vinograd. Međutim, nakon niza loših investicija i ulaganja novca u njeno imanje pre nego se tržište nekretnina u SAD srušilo, Kluge je sve izgubila i 2011. godine vinariju Albemarle kupio je Donald Tramp. Kluge je dala na aukciju sve što je imala, kao i svoj nasleđeni nakit, ali je ipak 2011. godine morala da proglasi bankrot.

OD NJIHOVE LEPOTE ZASTAJE DAH – One Su NAJLEPŠE ŽENE FUDBALERA Na Mundijalu

Ejke Batista

Naftni baron Ejke Batista nekada je bio sedma najbogatija osoba na svetu. Počeo je da gubi novac nakon što njegova naftna kompanija OGX nije uspela da ispuni svoje proizvodne ciljeve. Batistine finansijske nevolje pogoršale su se nakon što se brazilska ekonomija suočila sa poteškoćama, te je 2013. bio prinuđen da podnese zahtev za bankrot. U 2012. godini njegova neto vrednost procenjena je na 30 milijardi dolara, a 2017. godine optužen je za pranje novca i korupciju i osuđen je na 30 godina zatvora zbog podmićivanja bivšeg guvernera Rio de Žaneira Serža Kabrala.

Izvor: Bizlife.rs / Foto:Pixabay
NE PROPUSTITE: