Spakujte se, krećemo!

Svima nam je potreban predah od obaveza i užurbanog zivota, a boravak u prirodi je uvek dobra ideja.
Ovaj oktobar je nestvarno lep i sunčan, pa je prava šteta ne iskoristiti to i ne otići barem na neko kraće putovanje. Mi smo istraživali umesto vas i pronašli 5 lokacija za idealan mini odmor.

  1. Okolina Zlatibora

Zlatibor je jedna od retkih destinacija koja je sačuvala kulturno nasleđe Srpskog naroda i netaknutu, skoro divlju prirodu. Predstavlja i jednu od najlepših planina na ovim prostorima i jedan od 5 nacionalnih parkova Srbije. Zlatibor je poznat i kao posećeno lečilište, a ne samo kao jedan od prvih izbora za vikend odmor u Srbiji.

Kao turističko mesto koje ima dugu tradiciju, Zlatibor je prepun šarmantnih sela i gradića oko same planine, koji obiluju interesantnim sadržajem za sve generacije i tipično zlatiborskom gastronomskom ponudom oličenom u komplet lepinji, od koje polazi voda na usta, već pri prvom pogledu.

Posetite Mačkat za savršeni idilični beg i vikend odmor u Srbiji i uživajte u nesvakidašnjem pogledu na strme litice planina dok se u vazduhu mešaju mirisi starih borova, zlatiborskog pršuta i jagnjećeg i prasećeg pečenja.

Odvezite se i do Mokre Gore šarmantnim Ćirom kroz zaseoke kroz koje prolazi stara pruga sa samo jednim kolosekom, poznata pod nazivom Šarganska Osmica. U blizini se nalazi i jedan zlatiborski zaselak, Kremna – poznata kao rodno mesto porodice Tarabić, onoj koja je napisala čuveno “Kremansko proročanstvo” iz 19. veka.

2. Tara

Jedina lepša planina (po namšem skromnom mišljenju) je samo Tara. Bajkoviti predeli ove planine će vas ostaviti bez daha. Čist vazduh, priroda, zelenilo, nestvarni prizori, sve to ćete naći ukoliko zađete u ovaj nacionalni park. Ukoliko nikad niste bili, sad je pravo vreme.

Obavezno posetite vidikovac Banjska stena. Do ove tačke se stže laganom šetnjom kroz planinu u trajanju od oko 20-ak minuta, a na samom vrhu vas čeka očaravajući pogled.

Takođe, do jezera Perućac obavezno „skočite“. Da biste uživali u najlepšem pogledu na Drinu svratite i do Bajine Bašte, u neki od restorana koji se nalaze duž čitave reke. Osim pogleda, mira i tišine sigurno ćete uživati i u odličnoj hrani.

3. Krupajsko vrelo

Kada je u pitanju vikend odmor Srbija od nekoliko ekoloških oaza, onu pokraj Žagubice već godinama drži za najlepšu. Reč je o predivnom prizoru plitkih jezeraca, kristalno čiste i tirkizne reke koja se na jednom mestu sliva u sistem vodopada, okružen šumskim rastinjem.

Krupajsko vrelo i vodopad Lisine garantovaće vam odmor za dušu i telo, a nećete ostati uskraćeni ni za najfotogeničniju fotografiju od koje će poludeti ljubitelji društvenih mreža a koja će obeležiti sva naredna vikend putovanja u Srbiji.

Ukoliko odlučite da vaša putovanja za vikend posvetite poseti najlepšeg vodopada u ovom delu Evope, ne zaboravite da posetite i prelepu prirodu u široj okolinu Žagubice, kao i manastir Gornjk – o kom su ispredane mnoge legende.

4. Zasavica – specijalni rezervat prirode

Na svega oko sat vremena od Beograda i Novog Sada nalazi se rezervat prirode Zasavica.

Zasavica može da se pohvali sa čak 192 vrste flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu. Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca kao i mini zoološki vrt.

Deo rezervata prekriva i pašnjak kojim domaće životinje poput krava, konja, koza, magaraca i mangulica slobodno šetaju. 

Jedan od simbola rezervata je drvena osmatračnica sa tornjem visine 18 metara, sa pogledom na sve sadržaje rezervata. To je mesto sa koga možete da napravite odlične fotografije.

Specijalan doživljaj boravku u rezervatu pruža turustički brod “Umbra” kapaciteta 60 mesta. Brod od 2003. godine ima plovni put kroz najlepši deo rezervata, u dužini od 7 km. Imajte u vidu da dužina plovidbe zavisi i od vodostaja, koji je najviši u rano proleće a najniži u kasno leto.

Gostima se pruža pogled na najširi deo toka Zasavice iza koga se nalazi pašnjak kojeg dalje u plovidbi zamenjuje kompleks poplavnih šuma. Mogu se videti kako ptice močvarice tako i razne šumske vrste ptica. Vožnja brodom traje oko 30-40 minuta, uz stručne informacije o vrstama koje se ovde mogu videti.

Možete da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami istražite vodena prostranstva Zasavice.

5. Etno-selo Tiganjica

Na putu Beograd–Zrenjanin, nalazi se ovo, vrlo interesantno, etno selo koje sadrži sve što je neophodno za dobro iskorišćen vikend. Bilo da vam je potreban beg iz grada sa partnerom ili aktivan odmor sa decom, ovo mesto je idealno za sve.

U ovom simpatičnom kompleksu nalaze se tipično banatske kućice u kojima možete prespavati, mini zoološki vrt sa srnama, emuima, ukrasnim kokama, divljim patkama, dečije igralište sa konjima i kravama, rečica, kao i restoran sa vojvođanskim specijalitetima. Sve to praćeno zvukom tamburice.

U blizini su rezervat prirode Carska bara, sportski aerodrom na kome se često održavaju jedriličarska takmičanja ili padobranski skokovi, Kaštel Ečka i grad Zrenjanin.

Ovo je naših top 5 destinacija. Ukoliko znate za još neko zanimljivo mesto, pišite nam u komentarima. ž

Švrćkanje.rs