Danas je ovaj dvorac napušten i oronuo, ali kroz decenije je “video” mnoge vlasnike, vladare i dinastije, bitke i osvajanja, slavlja i zabave i bio svedok jedne tužne ljubavne priče.

Irska je poznata po svojim dvorcima kojih širom zemlje ima pregršt. Jedan od posebnijih je McDermottov dvorac. Možda nije najlepši izgledom, s obzirom da su od njega ostale samo zidine obrasle u bršljen, ali ako uzmemo u obzir njegovu burnu istoriju i priče koje čuva ona svakako zaslužuje da ponese titulu najposebnijeg.

Ruševine dvorca i ostrvce na kom se nalazi često nazivaju i Castle Islandom ili jednostavno “Stena”

Nalazi se na jednom od ostrva razbacanih po jezeru Lough Key, u blizini grada Boylea na severu države. Smešten je unutar današnjeg Lough Key Forest Parka čije bujne šume nude pregršt aktivnosti u prirodi.

U samom jezeru Lough Key nalazi se više od trideset ostrva, a većina skriva drevne tajne, ruševne crkava i kula.

McDermottov dvorac prkosi vremenu, uništen, ponovno sagrađen, pa napušten priča priču dugu gotovo hiljadu godina.

Veruje se da je prvobitno dvorac sagrađen u 12. veku, ali je izgoreo kada je u njega udario grom. Iako je dvorac kasnije obnovljen, zidine koje danas mogu da se vide ostaci su mnogo kasnije izgrađenog dvorca, a ne onog McDermottovog, srednjovekovnog, čije ime i dalje nosi.

Ostrvom je, kako istorija kaže, u 17. veku zavladala englesko-irska plemićka porodica King i ponovo podigla dvorac.

Priča o irskom Romeu i Juliji

Najintrigantnija priča vezana za ovaj dvorac je priča o nesrećnoj ljubavi dvoje mladih. Una Bhàn, ćerka kralja McDermotta, navodno se zaljubila u mladića niže klase, Tomása Láidira. Kako je takva ljubav bila zabranjena, viđali su se tajno na ostrvu na koje bi mladić dolazio preplivavajući jezero – sve dok jednom nije uspeo i udavio se.

Kako ga više nije viđala, Una se razbolela od tuge, pa je na kraju njen otac poslao ljude po mladića – ali bilo je prekasno.

Saznavši šta mu se dogodilo, i ona je umrla, a na mestu na kojem su zajedno pokopani izrasla su dva stabla koja su, kao i dvoje nesrećnih mladih – zagrljena.

Dvorac McDermottov možete posetiti ukoliko obilazite Park-šumu Lough Key, čamcem ili izletničkim brodićem i uživo osetiti njegovu nostalgičnu magiju.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenInstagram/visit_ireland_

NE PROPUSTITE: