Ne morate uopšte da odlazite van granica naše zemlje da biste maksimalno uživali. Da, dobro ste čuli, u sred Srbije nalazi se mesto koje izgleda nestvarno lepo, idealno je za odmor svih čula, a pored toga je i lekovito

Naša zemlja se može pohvaliti velikim brojem banja sa termalnim izvorima, a prava je šteta što malo ljudi zna za to. Mi danas ispravljamo tu činjenice. Banje iz godine u godinu postaju sve popularnije, a jedna koja definitivno zavređuje pažnju je Ribarska banja.

Ova banja sa poluotvorenim bazenom i lekovitom vodom koja doseže temperaturu do 42 stepena pruža jedinstveno iskustvo i osećaj kao da se nalazite u plavoj Laguni. Iako je uvek pravo vreme za posetu ovoj banji, ipak je najčarobnija u toku zime.

Ribarska banja je jedna od najstarijih na prostoru jugoistočnog Balkana. Smatra se da su lekoviti izvori ovde stari preko 4.000 godina i da su za njih znali još i Rimljani koji su negovali kult lepote i koristili lekovite vode.

1967. otvoreno je Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koje prerasta u moderan Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja „Ribarska Banja“.

Nalazi se na obroncima Velikog Jastrepca na 540 m nadmorske visine, 34 km od Kruševca.

U vreme turske vladavine u XVI veku izgrađen je hamam, tursko kupatilo koji je do danas očuvan a oko njega je izgrađen moderni spa centar. Kupatila na kojima je 1853. izgrađeno novije (po naredbi kneza Aleksandra Karađorđevića), ukazuju na to da su ih koristili Turci za vreme svoje vladavine na ovim prostorima. Ribarska Banja je više puta stradala u raznim ratovima a Turci su je razorili 1876. i sve je uništeno osim glavnog kupatila.

Obnovljene predratne luskuzne vile nude apartmane i sobe. U okviru banjskom kompleksa nalaze se tereni za fudbal, košarku i odbojku, staze za ljubitelje brdskog biciklizma, ali i prelepa priroda za odmor svih čula.

Švrćkanje.rs / Foto: Unspalsh

NE PROPUSTITE: