Istanbul ne samo da je samo srce Turske, već je i mesto koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tačka koja spaja dva sveta, Evropu i Aziju čini da ovaj grad bude mesto spajanja mnogih kultura i religija, što mu daje neku posebnu čar.

Njegove obale zapljuskuju dva mora, Mramorno i Crno, leži na sedam brda, spaja moderno i tradicionalno…

Sve je počelo od malog ribarskog sela. Kroz put dug 16 vekova Istanbul je od njega izrastao
u metropolu kakvu danas poznajemo. Slavna istorija grada počinje 330. godine kada car Konstrantin I Veliki iz Rima seli prestonicu svoje imperije. Tada grad dobija jedno od mnogobrojnih slavnih imena Konstantinopolj. Turski sultan Mehmet II Osvajač pokorio je grad 1.453. godine nazvavši ga Istanbulom, imenom koje ga i danas krasi.

Prema zvaničnim podacima, čak 10 miliona ljudi godišnje poseti ovaj grad. Ukoliko i vi planirate isto, ovo su samo neka od mesta koje morate da vidite:

Sve je spektakularno u ovom gradu, počevši od samog aerodroma, koji nosi ime grada, najveći je na svetu i najprometniji u Evropi, i toliko impozantan da imate utisak da ste u Dubaiju, a ne u Turskoj.

Aja Sofija

Ako vas zanima istorija rimskog carstva, ovde ćete videti važne građevine iz doba Vizantije, poput neverovatne Aja Sofije koja je pretrpela mnoge promene kroz vekove i uprkos burnoj istoriji ostala najvažniji simbol grada,

„Božanska mudrost“ (na starogrčkom Aja Sofija) je izgrađena još 537. godine od strane vizantijskog cara Justinijana. Sagrađena kao arhitektonsko čudo svog vremena, bila je i ostala jedna od najimpresivnijih građevina na svetu.

Prema legendi je i sam Justinijan pri prvom ulasku u Aja Sofiju izgovorio „Solomone, nadmašio sam te“, pri tome misleći na jevrejskog vladara koji je sagradio prvi Hram u Jerusalimu.

Postoji verovanje da su za gradnju Aja Sofije donijeti materijali sa sve četiri strane sveta.

Uzimajući deo sa svakog mesta, stubove iz Efesa, mermer i druge materijale iz Azije i Egipta, car je želio da pokaže da vlada celim svetom.

Sve do 1931. godine je Aja Sofija imala ulogu džamije, da bi 1935. godine pretvorena u Muzej. Godine 2020. se poništava odluka proglašenja muzeja i Aja Sofija ponovo postaje aktivna džamija.

Krstarenje Bosforom

Nema boljeg načina da se uživa u lepotama grada nego što je to krstarenje Bosforom dok Sunce zalazi.

Bosfor je prelep, a dok krstarit možete da uživate u panoramskim pogledu na grad i njegove znamenitosti.

Istanbulski akvarijum i tržni centar „Aqua Floria“

Istanbulski akvarijum se nalazi u tržnom centru Aqua Floria. Ovaj moderni akvarijum je dom za više od 15.000 različitih vrsta riba, morskih životinja i biljaka, što ga čini jednim od najvećih i najatraktivnijih akvarijuma u Evropi.

Hamam Hurem

Između Aja Sofije i Plave džamije nalazi se hamam koji je Mimar Sinan 1556. godine napravio po želji sultanije Rokselane, žene Sulejmana Veličanstvenog.

Plava džamija

Na mestu nekadašnje Konstantinove palate nalazi se Plava džamija koju je izgradio sultan Ahmed I, kada je ima samo 19 godina. Iako nosi naziv Plava džamija, njenom spoljašnošću ne dominira plava boja. Unutrašnjost je obložena sa 21.043 plave ručno izrađene keramičke pločice i više od 50 različitih motiva tulipana.

Priča kaže da je sultan želeo da izgradi džamiju koja će zaseniti Aja Sofiju, a napravljena je u čast sklopljenog mira sa Persijom.

Arasta bazar

Na ovom mestu ćete pronaći najlepše suvenire i  tradicionalnih i autentičnih predmeta iz čitave Turske. Ovaj bazar nalazi se odmah iza Plave džamije.

Obilazak starog grada

Old City je srce Istanbula i mesto gde se nalazi nekoliko od najvećih turističkih atrakcija i savršen je način da se upoznaju sve lepote Istanbula i da se istraži njegova umetnost, arhitektura i kultura.

Nišantaši

Mesto rezervisano samo za one sa dubljim džepom, Nišantaši je najluksuzniji i najurbaniji kvart Istanbula.

Escada, Kenzo, Prada, Cartier, Hermes, Rolex, Gucci, Chanel, DKNY, Max Mara, Burberry, Salvatore Ferragamo, Bulgari, Dolce & Gabbana, Tods, Giuseppe Zanotti… Sve svetske brendove ćete pronaći na ovom mestu.

Bagdat ulica 

Jedna od najpoznatijih i najelegantnijih ulica Istanbula u kojoj ćete pronaći baš sve – i za sebe i za dom i za svoje ljubimce… Popularna je i za turiste i za domaće stanovništvo, a poznata je i kao jedan od najboljih trgovačkih bulevara. 

Muzej moderne umetnosti

Prvi turski muzej moderne umetnosti, poznat kao “Istanbul Modern” smešten je u Galataportu – novoj gradskoj atrakciji, na rekonstruisanom delu obale Bosfora koji je nekada bilo skladište, a danas je jedno od najmodernijih delova grada.

Dolmabahçe Palace

Dolmabahçe Palace je impozantna palata smeštena u Istanbulu, koja je bila rezidencija turskih sultana od 1856. do 1922. godine. Palata je izgrađena po nalogu sultana Abdulmejid I i predstavlja spoj islamske arhitekture sa evropskim stilom. Danas je Dolmabahçe Palata otvorena za javnost i turiste i nudi razgledanje sa vodičem.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay/Unsplash

NE PROPUSTITE: