Ko jednom dođe, odluči da se vrati bar još jednom u životu na ovo mesto

Šarmantni gradić, Dinan, je opasan zidinama, kućama od drveta i kaldrmom, a krase ga i brojne umetničkim galerijama… sasvim dovoljno elemenata da se osetite kao da ste u pravoj pravcatoj bajci.

Dinan se nalazi na severozapadnom delu Francuske, u poznatoj pokrajini i poluostrvu Bretanji. Za razliku od većine drugih gradova koji su se proširili u nizinama reke La Rance, Dinan je izrastao na brdašcu s pogledom.

Svojevremeno je proglašen gradom umetnosti i istorije. I danas u ovom gradu žive mnogobrojni vajari, skulptori, duvači stakla, knjigovesci, graveri i mnogi drugi umetnici i zanatlije…

BAŠ SA OVOG GRČKOG OSTRVA JE AHIL KRENUO PUT TROJE – Ne posetiti ovo mesto je prava šteta! Peščane plaže, gostoljubivi ljudi i živopisni pejzaži – sve to ćete pronaći ovde

Dinan grad na severozapadu Francuske

Grdić odiše posebnim šarmom i idealan je za ljubitelje malo drugačijih putovanja. Ovde ćete videti prizore koji ostavljaju bez daha i sigurno je destinacija koja se pamti.

Reči svakog turiste koji je posetio ovaj grad su da su se na tren osetili kao da su se vremeplovom vratili u 13. veki. I zaista, ovo je jedan od retkih grdova gde građevine nisu gotovo uopšte menjale oblik vekovima. Ovo mesto nije podleglo svremenom svetu, niti modernizmu.

Bedemi izgrađeni u 13. veku, uglavnom su ostali netaknuti i dalje okružuju stari grad. Posetioci tako danas mogu šetati čitavom dužinom samih zidina, sa kojih se pruža pogled na reku ili da posete dvorac koji se nalazi ovde.

SKRIVENA GRČKA OSTRVA ZA KOJA VEROVATNO NIKAD NISTE ČULI – Ovde je odmor iz snova zagarantovan

francuska dinan starinski istorijski grad

Ipak, najatraktivniji deo grada je luka odakle pogled puca na kameni vijadukt koji se nadvija nad gradom i rekom.

Uz sam kej luke nalaze se načičkane kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa vrhunskom hranom ili prodavnice.

Pre mnogo vekova, ove kuće su bile dom trgovcima i zanatlijama koji su posedovali radnje u prizemlju svojih kuća. I danas, nazivi ulica svedoče o prošlom dobu – Ulica vunovlačara, Ulica trgovaca ribom, Ulica pekara…

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: