Arhitekte studija Boeri dosetile da u mračni, hladni beton unesu dašak prirode. Naime, oni su zamislili da veliki deo jednog nebodera pokriju sa više od 20 hiljada biljaka

Na međunarodnom takmičenju u dizajniranju solitera u Milanu 2008. godine odneli su ubedljivu pobedu. Njihov predlog za izgradnju solitera koji će nositi naziv Bosco Verticale (Vertikalna šuma) jednoglasno je dobio nagradu za najinovativniji i najlepši projekat.

“Reč je o vrlo radikalnoj, ali hrabroj ideji za gradove budućnosti. Ona predstavlja i pravi model na koji način bi trebalo unositi promene u urbane i prenaseljene evropske gradove”, rekao je Kristof Ingenhovenpredsednik žirija.

Odmah po okončanju takmičenja, krenulo se u realizaciju. Zgrada je izgrađena 2014. godine kompletno, a sam projekat je vredeo 65 miliona evra (87,5 miliona dolara)

Ovakvo mesto za život doprinelo je pošumljavanju metropole i urbanoj raznolikosti. Kako su i želeli kreatori, ovakva zgrada kao jedan ekosistem povezuje urbani život i prirodu.

PRAVA OAZA ZA UŽIVANJE – Zavirite u jedino plutajuće naselje na svetu! Evo gde se nalazi

Inspiracija i karakteristike Vertikalne šume


Dizajneri su bili inspirisani tradicionalnim zgradama u Italiji koje su prekrivene bršljanom. Ova ideja je samo unapređena, pa su umesto bršljana na terase postavljene razne biljke i drveće.

Vertikalna šuma se sastoji od 2 stambene kule koje su visine 110m i 80m. Prostiru se na 27 spratova sa ukupnom izgrađenom površinom od 40.000m². Stanovi zgrada se kreću od kompaktnih dvosobnih do penthausa i dupleksa.

Balkoni zgrada su debljine 28cm. Napravljeni su od armiranog betona i u njima se nalazi 800 stabala, 4.500 grmova i 15.000 cvetnih biljaka. Visina biljaka kreće se od 3 do 9 m.

OVO JE NAJVIJUGAVIJI PUT NA SVETU – Da biste prošli ovom trasom potrebne su vam neverovatne vozačke sposobnosti

Biljni svet je jednak 10.000 m² šume na ravnom zemljištu. Održavanje postrojenja je povereno centralizovanoj agenciji. Za održavanje vegetacije postoje dve centralizovane stanice za nadzor i 280 sistema za kontrolu vode (po jedan za svaku terasu).

Zgrade imaju sofisticirane sigurnosne sisteme. Ulaz i izlazak vozila kontrolišu kamere za prepoznavanje registarskih tablica. U predvorju je dostupan sistem za nadzor, koji se povezuje sa sistemom TV kamera zatvorenog kruga.

Najtraženiji stan je svakako Penthouse na 26. spratu


Penthaus sa tri spavaće sobe površine 493m² nalazi se na 26. spratu zgrade i nudi panoramskih pogleda na grad.

Penthaus ima dve zone, jednu za spavaće sobe i drugu za rad i rekreaciju, kao i šest terasa koje pokrivaju više od 171m² površine.

Ova zgrada inspirisala je ljude širom sveta pa se sad mogu naći na nekoliko lokacija. Nakon uspeha svog revolucionarnog projekta Bosco Verticale najavljuje nove projekte koji će Milano pretvoriti grad koji “diše punim plućima”.

TITOV NUKLEARNI BUNKER! JEDNA OD NAJSTROŽE ČUVANIH TAJNI SFRJ – Pogledajte kako danas izgleda (VIDEO)

Švrćkanje.rs / Foto:Printscreen Youtube/DroneSnap

NE PROPUSTITE: