Neverovatno je da ova zgrada ima toliko godina, s obzirom da izgleda kao delo nekog savremenog arhitekte.

Zgrada Casa Mila ili La Pedrera u Barseloni definitvno je jedna od najneverovatnijih građevina na svetu. Smeštena u ulici Passeig de Gràcia, svojom talasastom strukturom fascinira kako turiste, tako i stanovnike koji pored nje svakodnevno prolaze. Kada je izgrađena zamisao je bila da bude kombinacija stambenog i poslovnog prostora, a danas je jedan deo u vlasništvu banke, a ostatak prostora se koristi za izložbe i ostale umetničke manifestacije.

Zgrada je delo čuvenog arhitekte Antonija Gaudija i napravljena je po nalogu bračnog para Milà između 1905. i 1910. godine. Kako i za sve ostale projekte, tako i za ovo čudo mu je inspiracija bila priroda i to se zaista i oseća. Obline i zakrivljeni delovi asociraju na morske talase, dok balkoni podsećaju na morske alge. Fasada je izrađena od prirodnog kamena dok je krov prekriven belim keramički pločicama. Danas je pod zaštitom UNESKO-a.

Unutar zgrade očekuje vas još mnogo toga, počevši od strukture u obliku leptira sa dva dvorišta, dizajnirane tako da maksimizira prirodno svetlo i protok vazduha. Odavde se stvari samo još više pretvaraju u nešto nezemaljsko dok se spiralno penjete na čuveni krov, sa dimnjacima inspirisanim srednjevekovnim vitezovima.

Gaudí je zamislio da ova zgrada nadmaši sva njegova prethodna dela, koja su u to vreme uključivala Kuću Vicens u Grasiji, Palau Güell u El Ravalu i čudesnu Kuću Batlló nedaleko odatle. Zgrada je takođe bila pionir u arhitekturi sa uvođenjem podzemne garaže – Milà je bio jedan od prvih ljudi u Barseloni koji je imao automobil.

Kao što smo već rekli, zgrada je danas u vlasništu jedne banke, a njena namena je šarenolika. Na poslednjem spratu se nalazi “Gaudijev prostor” gde je predstavljena interpretacija njegovih dela. Deo kuće je otvoren i za javnost. Posetioci mogu da se popnu na 4 sprat, tavan i terasu. U prizemlju se održavaju izložbe kako domaćih, tako i svetskih umetnika. Na ostalim spratovi i dalje žive stare katalonske porodice.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: