Ukoliko vam je dosta gužve, buke i svega ostalog što podrazumeva život u gradu i želite da se opustite, gledate u zelenilo i uživate punim plućima, imamo predlog za vas

Ukoliko već niste, posetite Obedsku baru. Na samo sat vremena vožnje od Beograda nalazi se parče netaknute prirode, mesto gde ćete sigurno napuniti baterije.

Naša zemlja ima nekoliko specijalnih rezervata prirode, a Obedska bara prednjači, što po lepoti, što zbog činjenice da je najstariji rezervat priorde. Prostire se na površini od 9.820 hektara i nalazi se u jugistočnom Sremu između reke Save i naselja Kupinovo, Obrež i Grabovci. 

Obedska bara

Obedska bara proglašena je zaštićenim carskim lovištem 1874. godine od strane austrougarskog dvora. Za vreme dinastije Karađorđević postaje zaštićeno kraljevsko lovište 1919. godine. Status koji joj sada pripada Specijalni rezervat prirode dodeljen je aktom vlade, 1993. godine i pod zaštitom je države.

Na ulazu u sam rezervat nalazi se info pult gde možete dobiti sve informacije o Obedskoj bari. Cena ulaza je simboličnih 120 dinara.

Obedska bara

Ovde možete uživati u prirodi sa kopna, roštiljati ili samo popiti kafu, ali možete i brodićem obići baru i upoznati se malo bliže sa ovim mestom.

Fascinira činjenica da na jednom mestu možete videti vidru, orla, divlju mačku, šumskog ježa, topolu, jasenak, sokola, osoliku muvu, jelena, slepe miševe, lokvanje i još mnogo drugih vrsta biljnog i životinjskog sveta.

Obedska bara

Takođe, možete obići i kulturno-istorijske spomenike koji se nalaze u blizini.

U selu Kupinovo nalazi se etno kuću koja predstavlja jednu od najstarijih zgrada u selu, kao i tvrđava Kupinik koja je sagrađena 1388. godine i ostatke grada Kupinika.

Obedska bara

U blizini je i najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini, crkva Svetog Luke, koja je zadržala prvobitni izgled.

Na mestu gde se nekada nalazio manastir Obed (koji je podigla majka Angelina i sinovi Đorđe i Jovan Branković) po kojem je Obedska bara i dobila ime danas se nalazi crkva Majke Angeline. Usled velikog vodostaja močvare do crkve može se doći jedino čamcem.

Švrćkanje.rs
NE PROPUSTITE: