Inspiraciju za izgradnju ovog parka Poljaci su pronašli u Maldivima… Pa, iako ste sprečeni da posetite

ovu egzotičnu detinaciju, i ovaj park će biti dobro rešenje.

Instagram su u poslednje vreme preplavile fotografije ovog mesta, sa dva jezera prelepe tirkizne boje i vijugavom stazom za šetanje, a malo ko je na prvu pomislio da je reč o evropskoj destinaciji.

Reč je o parku Grodek koji se nalazi na jugu Poljske, kod gradića Jaworzno blizu Katowica, nedaleko od granice s Češkom i Slovačkom a priča o njegovom nastanku je veoma zanimljiva.

Na površini Maldivi, na dnu dva bagera

Naime, nije oduvek izgledao ovako lepo. Nekada se na ovom mestu nalazio kamenolom.

Gotovo 100 godina kamenolom je bio u funkciji, a zvanično je prestao sa radom 1990-ih. Iako je ovo mesto nekada bilo radna zona, ono je ipak bogato raznolikim prirodnim staništima, livadama i močvarama. Takođe, tu su i prelepi vidikovci gde turisti najviše i uživaju.

Najatraktivniji deo ovog parka su svakako dva “jezera”, odnosno dva rezervoara vode u bivšim oknima kamenoloma. Jedan nosi naziv Wydra, a drugi Orka.

Jezero Wydra na kome se i nalazi vijugava staza koja neodoljivo podseća na onu sa Maldiva nešto je posećenije i definitvno je mesti na kojem nastaje najveći broj fotografija.

Drugo “jezero” Orka, krije zanimljivu priču. Duboko je 18,5 metara i njemu se može pristupiti samo u ronilačkom odelu. Lokacija je posebno zanimljiva jer se roni u nekadašnjem kamenolomu, a na dnu se još uvek nalaze potopljeni brod i – dva bagera.

Park Grodek odličan je izbor za jednodnevni izlet, popodnevnu šetnju i pravlčjenje zanimljivih fotografija.

Da li ste već posetili ovo mesto?

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/ChemiQ

NE PROPUSTITE: