Uopšte nije komplikovano

Proleću se mnogi raduju i zbog činjenice da je trpeza u tom periodu prepuna voća i povrća. Mnogi od nas vole jagode, a kako su one iz godine u godinu sve skuplje možda nije loša ideja da ih zasadite i imate u svom domu. Ako ste pomislili da vam je potrebno dvorište i da ovo voće zahteva posebnu brigu, prevarili ste se. Jagode možete gajiti u saksiji, na svojoj terasi.

Evo kako:

Za sadnju se koriste saksije različitih veličina, prečnika od deset do trideset santimetara.

Odabrane saksije treba napuniti rastresitom plodnom zemljom , pa u njih zasaditi po jedan do tri živića jagode, u zavisnosti od veličine saksije. Sađenje se može obaviti u toku cele godine, počev od marta pa do kraja novembra.

Za sađenje se mogu koristiti živići od svih sorti jagoda, ali ipak za ovaj način gajenja treba odabrati one koje obilnije rađaju i koje imaju atraktivne plodove. Prvenstveno valja gajiti takozvane remontantne sorte koje donose zrele i sočne plodove počev od polovine maja pa do decembra.

OVO SU NAJLEPŠE BOTANIČKE BAŠTE NA SVETU – Satima nećete moći da prestanete da gledate ove fotografije (FOTO)

Od tih sorti za gajenje u saksiji preporučuju se Humiđento, Gem i Obari bjuti. Ove tri sorte daju rod tokom čitave vegetacije, pa čak i u prvoj polovini zime ako se saksije unesu u toplu prostoriju. Osim ovih, stalno rađujućih, mogu se saditi i sve jednorodne sorte krupnih plodova.

Jagode u saksiji gaje se na isti način kao što se gaji svako sobno cveće. Pored redovnog zalivanja za održavanje vlažnosti zemljišta u saksiji, dva puta godišnje treba đubriti mineralnim kompleksnim đubrivima.

Jagode u saksiji bi trebalo zamenjivati novom zemljom i novim živićima dvake druge godine, zato što su mladi bokori produktivniji od starijih.

Jagode gajene u saksiji mogu doneti od 20 do 100 plodova, u zavisnosti od veličine saksije, što nije za potcenjivanje, pogotovu kad se uzme u obzir da jagode u cvetu i kad su im plodovi zreli deluju i kao ukras.

Ako se saksije s jagodama sredinom januara unesu u toplku prostoriju, onda će njihovi plodovi početi da zru već krajem februara, a ako se unesu početkom marta, onda će početi da zru u prvoj polovini aprila.

GOTOVO SVE SRPSKE PORODICE JE GAJE, A NISU NI SVESNE KOLIKO JE OTROVNA – Ako imate OVU biljku i vi, odmah je izbacite iz kuće

Izvor: Novosti / Foto: Unsplash

NE PROPUSTITE: