Nije tajna da ljudi u Japanu žive jako dugo i da se retko kad razboljevaju. Za ovu činjenicu zaslužan je, verujemo, njihov način ishrane.

Na trpezi im se svakodnevno nalazi dosta voća i povrća, kao i morskih plodova, ali i začina.

Evo koja to jela oni najčešće spremaju:

Suši

Verovatno ste i sami naslućivali da će se ovo jelo naći na spisku. Suši podrazumeva jelo pripremljeno od kuvanog pirinča začinjeno sirćetom koje se po pravilu servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Postoji više vrsta sušija, kao što su makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi pirinčem) i još mnogo drugih.

Okonomijaki

Okonomijaki (okonomiyaki) je japanska slana palačinka koja se sastoji od testa od pšeničnog brašna i drugih sastojaka, koja se priprema na ravnom tiganju. Uobičajeni dodaci uključuju kupus, meso i plodove mora, a prelivi uključuju sos okonomijaki koji se pravi sa vorčester sosom, sušenim pahuljicama algi, japanskim majonezom i kiseli đumbir.

Naziv potiče od reči okonomi, što znači “kako ti se sviđa” ili “šta ti se sviđa”, i iaki, što znači “kuvano”.

Sašimi 

U  japanskom restoranu često ćete naići i na izraz sašimi, što nije sinonim niti vrsta sušija već nešto potpuno drugačije. Za razliku od sušija,  ako naručite sašimi dobićete samo parče sirove ribe, bez pirinča ili nekog drugog dodatka.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: