Na stotine hiljada posetilaca tokom leta poseti ovo mesto.

Jezero Balaton ili “Mađarsko more”, kako ga još zovu, sa pravom postaje centar koji okuplja sve veći broj turista.

Zahvaljujući prirodnom bogatstvu i mogućnostima za zabavu, Balaton je jedno od najpopularnijih odredišta u Mađarskoj.

Ukoliko planirate letovanje, a ne putuje vam se previše, ova destinacija je kao stvorena za vas. Zaista ćete imati osećaj da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Jezero je dugačko 77 km, a njegova površina iznosi 594 km kvadratnih što ga čini najvećim jezerom srednje Evrope. Prosečna dubina iznosi 3-4 metra, ali postoje delovi jezera gde dubina vode doseže i do 11 metara.

Jedna od teorija o nastanku naziva jezera Balaton dovodi ga u vezu sa slovenskom rečju, pa se ovo jezero naziva i Blatno. Poznat je i podatak da su Stari Rimljani Balaton nazivali Plitkim jezerom.

Klima je veoma prijatna, a prosečna temperatura tokom leta iznosi oko 25 stepeni.

Centar i najposećenije mesto na jezeru je Šiofok. Osim po brojnim restoranima nacionalne kuhinje, ovaj turistički centar je poznat i po kulturno-umetničkim aktivnostima, kao i po bogatoj ponudi noćnog života.

Treba videti i dvorac Helikon

Ddvorac Helikon je izgrađen sredinom 18. veka, a pripadao je porodici Festetics. Važi za jedan od najvećih u celoj zemlji, a karakteriše ga barokni stil arhitekture.

18 dvorana ovog dvorca je otvoreno za posetioce gde se oni mogu bliže upoznati sa životom pripadnika aristokratije.

U prvoj polovini 18. veka izgrađeni su i crkva i manastir, koji se nalaze na poluostrvu Tihanj.

Iako se u njima mogu videti retki i dobro očuvani primerci nameštaja iz doba baroka, posebnu pažnju turista privlači Muzej marioneta, po mnogo čemu jedinstven i specifičan. Muzejsku postavku čine lutke, izrađene od porcelana, koje su „obučene“ u narodne nošnje.

Ne propustite ni da probate hranu ukoliko posetite ovo mesto. Poseban specijalitet je smuđ, zatim balatonska riblja čorba, kao i jela od divljači. Takođe, nemojte zaobići ni vino.

Vinska regija Balatona nalazi se na zapadu severne obale. Poznat je po graševini . U pitanje je jedno od najkvalitetnijih vina u Mađarskoj.

Svakog leta, od 2000. godine, na severnoj strani jezera Balaton, održava se festival „Dolina umetnosti” u gradu Kapolč, koji uključuje pozorište, umetnička dela, književne večeri i još mnogo toga. 

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixaby

NE PROPUSTITE: