Iako izgleda spektakularno, ovo jezero je jedno od najopasnijih na svetu.

Jezero Natron jedna je od najupečatljivjih prirodnih znamenitosti na afričkom kontinentu, ali i jedna od najnegostoljubivijih prirodnih voda na svetu.

Ovde nikako ne treba pokušavati plivati, a ni prilaziti blizu. Jezero Naton sa pravim razlogom zovu jezero smrti.

Niame, ovo jezero, koje se nalazi se u regiji Arusha u severnom delu Tanzanije, u prirodnom procijepu Gregory Rift gotovo sve što dođe u dodir sa vodom koja se u njemu nalazi pretvara u kamen.

I ne, nije reč o nekoj naučnoj fantastici već o opasnoj igri prirode za koje postoji objašnjenje.

Prilikom isparavanja vode iz ovog slanog jezera talože se velike količine soli i ostalih minerala, zbog čega jezero ima jako visoku alkalnost pa je u stanju da kalcifikuje sve što je dotakne. 

Možda ćete pomisliti da je to isti slučaj kao i u Mrtvom moru, na čijoj površini možete bezbrižno plutati, no u ovom slučaju nije tako. 

Kad su istraživači izmerili pH-vrednost, odnosno nivo kiselosti ili alkalnosti vode, ostali su zaprepašćeni. Rezultati su mogli da se uporede sa pH-vrednostima amonijaka. Radi o pH-vrednosti od 10,5.

Osim što je veoma slano, voda iz ovog jezera je i izuzetno topla i dostiže temperaturu i do 60 stepeni.

Specifičan izgled jezera Natron uzrokovana je činjenicom da se u neposrednoj blizini nalazi vulkan, i to ne bilo kakav. Vulkan Ol Doinjo Lengai ili “Planina Božja” je jedini aktivni vulkan na planeti koji izliiva natro-karbonatite umesto silikata.

Jezero Natron je duboko svega 3 metra, dužine 57 i širine 22 kilometra, a u njemu, verovali ili ne, ipak postoje i pojedini živi organizmi.

Na prvom mestu to su endemske alge, ali i pojedine vrste riba.

Zanimljivo je i da jedna vrsta, ne samo da preživljava u takvim uslovima, već tu dolazi da se razmožava – rel je o flamingosima. Čak 75 odsto svetske populacija flamingosa rađa se u ovom jezeru.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Joris Stolk

NE PROPUSTITE: