Verona, svetski je postala poznata zbog Šekspira. Zahvaljući njegovoj čuvenoj priči o Romeu i Juliji od tada nosi epitet prestonice ljubavi.

Ovom gradu se mnogi rado vraćaju, a lokacija koju nikako ne zaobiđu je Julijina kuća, na kojoj se nalazi balkon pod kojim je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj dragoj, a u dvorištu statua Julije.

Legenda kaže, ko posetio ovu kuću i dodirne grudi statue imaće sreće u ljubavi. Takođe, postoje vrata ljubavi na koja zaljubljeni parovi kače katance kako bi simbolično zaključali svoju ljubav zauvek. Tu je i zid na kome turisti ispisuju imena svojih simpatija.

Iako je radnja Šekspirova tragedije uglavnom plod njegove mašte to ne sprečava hiljade turista da se svakodnevno okupljaju isped kuće.

Ovu kuću je, zapravo, sagradila porodica Kapelo u 13. veku. 1905. godine, grad je otkupio kuću koja je tada bila u jako lošem stanju, renovirana je, a nakon toga je pretvorena u turističku atrakciju. Baš ova kuća je izabrana zbog sličnosti porodičnog imena Kapeljijevih i čuvene porodice Kapuleti kojoj je pripadala Šekspirova Julija.

Najveći deo kuće je obnovljen tokom 1930-ih kada su dodati prozori i vrata u gotskom stilu. Sam balkon nije postojao sve do 20. veka, kada je naknadno sagrađen.

Autentičan nameštaj koji se nalazi ukući daje uvid u načun života više klase stare Verone.

Kuća se nalazi u ulici Vua Cappello broj 23, u blizini veronske Piazza delle Erbe.

Cena ulaznice je 6 evra i karte se kupuju samo onlajn, dok je ulaz u dvorište besplatan.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: