Ako volite da otkrivate nove, zanimljive destinacije umesto da idete na već dobro poznata mesta gde i svi ostali, ovaj simpatični gradić mora se naći na vašoj travel listi

Grad Libek nalazi se u Nemačkoj, a nepravedno je zapostavljen. Iako prelep, ne dominira kada je turistička ponuda ove države u pitanju.

Gradom dominira gotička katedrala zahvaljućI kojoj je Libek dobio mesto na UNESCO listi svetske baštine. Stari deo grada okružen je rekom Trav i izgleda kao da je zaspao u nekom starom i lepšem vremenu. Srednjevekovni izgled starih zgrada i popločanih uskih ulica sačuvan je do danas. Od 4 kapije koje su nekada bile jedini ulaz u utvrđeni grad do današnjih dana su sačuvane dve ali su zato sačuvane sve crkve koje krase centar Libeka, njih ukupno 7. Najstarija je čuvena Katedrala izgrađena u 13-om i 14-om veku, piše zanimljivageografija.rs.

PAMUČNE TVRĐAVE – Neverovatno lepe, a kako su nastale prava je misterija – Ovaj biser Turske morate posetiti barem jednom u životu

Jedna „slatka“ anegdota vezuje se za ovaj grad kaže da je prilikom jedne opsade stanovništvu nije preostalo ništa osim badema i šećera pa su dovitljivi građani Libeka stvorili marcipan. Po ovoj poslastici Libek je i danas čuven u celoj Nemačkoj i šire a nekada manuelna proizvodnja marcipana prerasla je u modernu industriju.

Ljubiteljima nemačke književnosti Libek je poznat i kao rodno mesto Tomasa Mana, jednog od najvećih umetnika u nemačkoj istoriji. Njegova rodna kuća danas je svojevrsni muzej posvećen liku i delu velikog umetnika.

DA LI STE ČULI ZA VRAŽJE JEZERO – Za ovaj biser Crne Gore vezuju se legende od kojih se i najhrabrijima ledi krv u žilama

Ono što čini najveću ekonomsku snagu grada jeste činjenica da je on najveća nemačka luka na Baltičkom moru. Nekako je i logično da uvoz i trgovina budu glavne pokretačke snage Libeka. Kroz istoriju, sve od 12. do 19. veka gradom su vladali isključivo trgovci brinući prvenstveno o svojim interesima indirektno čineći grad  jedinstvenom trgovačkom mekom.

Ako ste se umorili od poseta najpopularnijim destinacijama ili prosto želite da obiđete nešto drugačije razmislite o Libeku. Lagana šetnja između srednjevekovnih kuća sagrađenih od crvene gline i prekrivenih jednoličnim zelenim krovovima, poseta velikoj Katedrali ali i ostaci od mnogobrojnih osvajača i vladara grada (Danci, Nemci, Napoleonova vojska) nateraće vas da brzo zavolite grad.

I nešto skorija istorija Libeka nije bila ništa manje turbulentna. Postao je prvi grad bombardovan od strane saveznika u Drugom svetskom ratu a u njegovoj neposrednoj blizini prolazila je granica dve Nemačke. Ožiljci tih prošlih burnih vremena vidljivi su na svakom koraku dajući Libeku jedinstveni karakter.

Ono što posebno oduševljava turiste jeste činjenica da se toliko toga može posetiti u jednom relativno malom gradu. Sa tek nešto više od 200.000 stanovnika Libek je lišen gužve i haosa svojstvenog modernim svetskim metroplolama a opet nije uskraćen ni za šta bitno potrebama modernog društva.

DA TI PAMET STANE! OVO JE NAJLEPŠI ZAMAK NA SVETU – Mesto na kom je živeo „LUDI“ kralj oduzima dah

Izvor: zanimljivageografija.rs / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: