Rezervisan za one čiji se zločini mogu kazniti sa maksimalno dva dana zatvora

Malo ostrvo Sark – koje se često naziva draguljem Kanalskih ostrva, u Francuskoj generalno je mirno mesto. Ostrvo je dugačko 5 i širok 1,6 km, nema automobila, na njemu živi svega 500 stanovnika koji putuju biciklom, konjem ili traktorom.

Pomislili biste da na ovom mestu nema potrebe za izgradnjom zatvora, ali… i na ovako mirnom mestu se povremeno dogodi poneki incident.

Zbog toga je 1856. godine izgrađen zatvor, i to potpuno u skladu sa količinom stanovnika i površinom ostrva. Ovaj zatvor ima samo dve skučene ćelije, a ako je verovati lokalnom stanovništvu on i dan danas radi.

Ipak, mnogo je veći broj turista nego osuđenika koji posećuju ovo mesto od kada se pročulo da jedna ovakva kaznena ustanova postoji.

Zbog površine, ovaj zatvor se upisao i u Ginisovu knjigu rekorda.

Zatvor je napravljen od kamena, a tokom svih ovih godina na njemu su samo vrata promenjena.

Dimenzije ćelija su 1,8 x 1,8 m, manja, dok je druga nešto veća: 1,6 x 2,4 m. Odvojene su uskim hodnikom i veoma oskudno su opremljene, malim krevetima od drvenih letvica na kojima se nalaze tanki dušeci.

Ko je sve robijao na ovom mestu i zbog čega?

U njega se mogu smestiti samo dva zatvorenika a uglavnom služi da bi se tu otreznili, što znači zadržavanje samo preko noći. Ideja je bila da to bude mesto rezervisano za “manje” prijestupnike. Tačnije, za one čiji se “zločin” može kazniti s maksimalno dva dana zatvora.

Počinitelje svih ozbiljnijih zločina koji iziskuju dužu zatvorsku kaznu vlasti šalju na obližnje ostrvo Guernsey, Velika Britanija.

Jedna od prvih zatvorenica u 19. veku bila je sobarica ugledne dame s ostrva kojoj je ukrala šal.

Poslednji „ozbiljan“ zločin desio se 1990. godine kada je nezaposleni nuklearni fizičar iz Francuske po imenu Andre Žardes došao na ostrvo s premisom da je on novi gospodar Sarka. Mahao je poluautomatskim oružjem, ali vrlo je brzo bio svladan.

Švrćkanje.rs / Foto:Wikipedia/Pixabay

NE PROPUSTITE: