Na sam pomen savremenih tehnologija i svega ostalog što doba u kojem živimo donosi oni samo odmhuju glavom. Da se i u 21. veku može živeti bez telefona, interneta, pa čak i muzike dokaz su Amiši. Ako ste se ikada pitali kako izgleda njihov život, mi smo pronašli odgovor

Ovo je prava istina o Amišima:

Na području Severne Amerike, tačnije u Pensilvaniji, živi specifična hrišćanska zajednica, Amiši ili kako sebe nazivaju Menoniti. Amiši su pristalice menonitske crkve koju je osnovao sa svojim vernicima Džejkob Aman u 17. veku. Amiške zajednice su počele da se šire po Švajcarskoj, Nemačkoj, Rusiji i Holandiji, ali su na kraju zauzele primat u Severnoj Americi u 18. veku

Amiši

Način života i verovanja

Poniznost, porodica, zajednica, vera i izolacija od ostatka sveta jesu glavne odlike amiškog načina života.

Ono čemu su mladi Amiši učeni jeste da vode jednostavan život sa verom. Vera predstavlja imperativ njihovog života. Stavljanje zajednice i Boga ispred sebe je ono ka čemu bi trebalo svaki Amiš da teži. Religijska uverenja ih uče disciplini i posvećenosti zajednici. Za njih, duhovnost predstavlja način života koja se ispoljava kroz poslušanje, opraštanje i smirenost.

Porodica je centar svega, pa tako nekoliko generacija živi pod istim krovom. Nisu retke porodice sa i po desetoro dece. Oni su usresređeni jedni na druge i tu su jedni za druge i u dobru i u zlu. Za Amiše se smatra da su dobri farmeri, tako da podizanje štale za njih predstavlja vrlo važan događaj za svako domaćinstvo.

kako izgleda život Amiša

Način oblačenja

Karakterističan stil njihovog oblačenja najočiglednija je spoljašnja manifestacija njihove vere, čistote i društvene odvojenosti od sveta. Na taj način pokazuju odanost grupi i izostanak identiteta, kao i spremnost da se pokori grupnim standardima.

Muškrci Amiši nose odela tamne boje, kapute pravog kroja bez revera, široke pantalone, tregere, jednobojne košulje, crne čarape i cipele, i crne ili slamnate šešire sa širokim obodom. Dok žene možete videti u minimslističkim, jednobojnim haljinama, obično sa dugim rukavima i dugačkim donjim delom, ogrtačem i keceljom.

Amiši

Kosu ne šišaju već nose punđu sakrivenu molitvenim pokrivačem. Neudate žene u tinejdžerskim i dvadesetim godinama nose crne molitvene pokrivače za crkvene službe; beli pokrivač najčešće nose starije žene. Takođe, ne nose nakit, ne šminkaju se, niti koriste bilo kakve kozmetičke preprate ili kreme.

Amiši ni u ludilu ne prihvataju svetske trendove i dostignuća.

 Moderni uređaji, električna energija, muzički istrumenti, pa čak ni automobili za ove ljude ne postoji. Kako kažu, to su inovacije koje kvare odnos sa Bogom.

Retki su oni koji se odvže da odu u „svet“ i ne nastave ovakav način života.

kako izgleda život Amiša

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: