Teritorija grada Beograda je podeljena na 17 opština, 10 gradskih i 7 prigradskih. A, evo zašto se kraj u kome živite zove baš tako.

Krenimo redom:

Voždovac

Sa prostora iznad današnje autokomande, Vožd Karađorđe je 1806. poveo Srbe u Ustanak protiv turaka i tako prvi put posle više vekova osobodio beogradsku tvrđavu. U sećanje na ovaj presudni momenat u istoriji, stanovnistvo 1904. ovom kraju daje ime Voždovo predgrađe. 

Vračar

Dve legende se vezuju za nastanak imena ove opštine. Prva potiče jos iz 1521. i govori o tome da je u tom delu grada kolibu imao junak-nevernik čije je ime bilo Vračar. Po drugoj, naziv vodi poreklo od vrapčijih polja, koja su u 15. i 16. veku tu bila prisutna u velikom broju.

Savski Venac

Ukoliko se iz ptičije perspektive ,”baci’’ pogled na ovu opštinu, može se primetiti da je poput venca smeštena uz obalu Save, otuda i naziv. Danas Savski Venac, zajedno sa Starim Gradom, predstavlja jednu od najstarijih beogradskih opština.

Palilula

Za vreme turske vladavine, pušenje je bilo dozvoljeno isključivo van zidina grada. Takav zakon je donet kao predostrožnost od požara i obavezivao je pušače da nađu drugo mesto za uživanje u duvanu. Jedno od tih mesta je upravo bila Palilula na kojoj je, prema verovanju, stajala oznaka sa nacrtanom lulom, ukazujući na dozvolu pušenja.

Prema drugim izvorima, ime Palilula potiče iz vremena kada je praksa bila da delovi grada dobijaju imena po zanatskim radnjama koje su se tu nalazile. U to vreme na teritoriji palilule se moglo naći veliki broj grnčarskih radnja. Grnčarija se pekla u pećima koje su, zbog unikatnog oblika dimnjaka, još nazivane i “lule”.

Stari grad

Označava istorijsko mesto i ulogu starog gradskog stedišta, iz kojeg se Beograd dalje razvijao. Opština kakvu poznajemo danas se formira 1957. godine i nastaje spajanjem tadašnjih opština Stari Grad, skadarlije i dela terazija.

Zvezdara

Na brdu Veliki Vračar je jos 1887. godine podignuta prva beogradska opservatorija sa zvezdarnicom. Njen idejni tvorac je Milan Nedeljković, jedan od osnivača savremene srpske astronomske nauke. Nedugo zatim brdo je poprimilo nadimak zvazdara, gde će kasnije i cela opština nositi to ime. 

Novi Beograd

Naziv Novi Beograd je izveden iz istoimena kafane Petra Kokotovića, koja je osnovana 1924. u ulici Tošin Bunar. Nešto kasnije, 1939. u Zemunu počinje izdavanje dnevnog lista “Novi Beograd”.

Zemun

Prvi pisani podaci u kojima se pominje Zemun datiraju još iz  XII veka, a ime nastaje od slovenske reči zemlin, koja u prevodu znači zemljani grad. Prvobitni naziv zemuna je bio Taurunum.

Čukarica

Druga beogradska opština koja dobija ime po kafani. U pitanju je mehana Stojka Čukare, koja se nalazila preko puta današnje Ade Ciganlije.

Rakovica

Još u turskom popisu stanovništva iz 1560. godine se prvi put susrećemo nazivom Rakovica, koja je u to vreme bila vlaško selo. Po predanju ime dobija po velikom broju rakova nastanjenih u potocima koji su proticali kroz taj kraj.

Barajevo

Barajevo je poznato po velikoj količini izvora na svojoj teritoriji, što je bio preduslov sa nastanak imena. Po predanju, govorilo se “bara je ovo”

Interesantno je da za vreme turske vladavine se pominje pod imenom “Baraj”. Opština Barajevo je pristupila zajednici beogradskih opština 1955. godine.

Grocka

Osnovana kad i Barajevo, opština Grocka se prvi put pominje još davne 878. pod slovenskim imenom Gardec. Za vreme turske vladavine ime menja u Hisarlik, što u prevodu znači gradilište.

Lazarevac

Povodom obeležavanja petstogodišnjice Kosovskog boja opština dobija ime u čast Lazara Hrebeljanovića, srpskog kneza i jednog od glavnih aktera bitke. Opština se osniva 1957. i  u tom momentu pripada valjevskom srezu, da bi se 1971. priključila sastavu beogradskih opština.

Mladenovac

Legenda kaže da se nakon Kosovskog boja u ovom kraju, zajedno sa svoja dva brata, nastanio izvesni Mladen. Nakon što su se braća razišla, kraj u kome je Mladen ostao sada nosi ime po njemu.

Sopot

Ime vuče staroslovenske korene i prevodi se kao izvor ili voda koja se obrušava. Iako se ne zna sa sigurnošću iz kog jezika potiče, reč sopot se u svakom prevodu povezuje sa vodom ili izvorom, sto se savršeno uklapa u prirodno okruženje opštine.

Surčin

Za Surčin se smatra da je ime dobio od latinske reči koja znači sklonište. Osnovan 2004. Godine, predstavlja najmladju beogradsku opštinu. Ranije je bio sastavni deo opštine Zemun. Danas broji oko 40.000 stanovnika i sačinjen je od 7 sela.

Obrenovac

Ranije poznatiji kao Palež, nosi to ime sve do Drugog srpskog ustanka, kada biva potpuno spaljen. Obnavlja ga knez Miloš Obrenović, u čiju čast,  novoobnovljeni kraj dobija ime Obrenovac.

Izvor:leparec.org / Foto:

NE PROPUSTITE: