Većina naselja u Nišu je dobila naziv u 19. veku kada grad još nije bio oslobođen od Turaka i skoro sva imaju simbolično značenje i svoju davnu priču.

Čalije, Čair, Durlan, Kovanluk, Delijski vis, Kalač brdo, neka su od niških naselja koja su dobila imena po turskim rečima i koja su se zadržala i u novoj istoriji, ali tu je i novoizgrađeno naselje modernog naziva – Beverli Hils. 

Kovanluk. Istoričar Milan Ranđelović kaže da na turskom znači pčelinjak i da je verovatno da su Turci na tom potezu imali posede gde su gajili pčele.

Ime naselja Durlan je složenica od dve reči – dur što znači stop i hane u prevodu kuća. Ranđelović smatra da je taj prostor ranije bio neko stajalište i kaže da nema nikakve veze sa đubrištem, kako ga mnogi povezuju.

Slično stajalište je bila i Trošarina, gde se u određenom periodu ljudima tu naplaćivao porez ili putarina. Pošto se taj deo nalazi na pola puta, istoričar smatra da se nešto naplaćivalo u tranzitu.

U Opštini Pantelej smešteno je naselje Čalije, a naziv je dobilo po niskom divljem trnju kojim su meštani ograđivali svoje njive.

Početkom 19. veka Ledena stena je bila Modra stena, a i jedan i drugi naziv ukazuje da je tu bila hladnija, ledena voda. U isto vreme je potez oko današnje zelene pijace nazvan Beograd mala – tada je Niš naseljavao veliki broj Turaka izbeglica iz Beograda koji su formirali svoje naselje, a ime je dobila po Beogradskoj kapiji Tvrđave.

Jagodin mala je deo grada koji se pominje još u Prvom srpskom ustanku, a veruje se da je ime dobila jer su je naseljavali Jagodinci koji su se utopili u lokalno stanovništvo, dok postoje i priče da je u tom delu prolazio put koji je vodio do Jagodine.

Naselje Apelovac je dobio ime po čoveku. Austrijski industrijalac Jovan Apel je krajem 19. veka iz Aleksinca prešao u Niš i tu otvorio svoju pivaru.

Prostor oko Bulevara Nemanjića je nazvan Krive livade, a istoričar Janković objašnjava da su tada meštani parcelisali ukoso njive, pa su one delovale krive. Bubanj je nazvan po poljoprivrednoj mašini, a Crveni pevac po radnji čiji je vlasnik na vrhu kuće imao vetrokaz sa crvenim pevcem. 

Duvanište je dobilo naziv jer se tu gajio duvan.

Novo naselje Beverli Hils “kršteno” je tako su na ovom mestu nikle luksuzne kuće. 

Izvor:Juznevesti.com / Foto:PrintscreenYoutube/The Amerikanka

NE PROPUSTITE: