Davanje imena uraganima počelo je 1953. godine na inicijativu Svetske meteorološke organizacije. Ova odluka je doneta radi lakše komunikacije među stručnjacima. 

Postoji šest lista imena uragana po abecednom redu, koja se ciklično ponavljaju, ali u slučaju oluja sa velikim brojem žrtava ta se imena brišu sa liste imena i više se nikada ne koriste. Zanimljivo je da je uragan jedina vremenska nepogoda koja se „krsti“ nekim imenom.

Za početak da razjasnimo šta je tačno uragan:

Uragani, koji se još nazivaju ciklonima i tajfunima, nastaju nad okeanima u tropskim predelima, kada zbog velikog isparavanja morske vode dolazi do naglog pada pritiska zraka. Radi se o snažnim vetrovima koji duvaju u vrtlogu oko središta vrlo niskog pritiska. Za razliku od tornada, uragan je dosta veći i traje duže, a nekad čak i danima.

Tornado traje od nekoliko sekunda do jednoga sata. I dok  uragani nastaju nad vodenom površinom, tornado obično nastaje na kopnu prilikom susreta hladnog i toplog vazduha.

oluja na moru

Kako se daju imena?

Imena se dodeljuju sa unapred utvrđene liste – naizmenično muška i ženska, a utvrđeno je po početnim slovima abecede. Ukoliko se iscrpe sva imena sa liste za određenu godinu, koriste se imena sa slovima grčkog alfabeta.

Imenovanje oluja i ciklona potiče iz 19. veka. Pedesetih godina je ustanovljena lista koja je sadržala isključivo ženska imena. Krajem sedamdesetih, pod uticajem rodne ravnopravnosti, u listu su uvrštena i muška i ženska imena„, kaže Goran Mihajlović.

vetar

Razorne oluje su nekada nazivane isključivo ženskim imenima. Evo zašto:

Imenovanje oluja i ciklona potiče iz 19. veka. Pedesetih godina je ustanovljena lista koja je sadržala isključivo ženska imena. Krajem sedamdesetih, pod uticajem rodne ravnopravnosti, u listu su uvrštena i muška i ženska imena„, kaže Mihajlović. 

Praksu davanja ženskih imena uraganima uveli su američki vojnici u borbama na Pacifiku, gde nastaje najviše uragana, tokom borbi u Drugom svetskom ratu. Njima su nedostajale devojke, pa su po njima krstili tropske oluje.

tornado

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: