Neobičnih prizora ima na svim krajevima sveta, a jedno koje se pretvorilo u pravu turističku atrakciju nalazi se u Americu, jezero Krouli.

Naime, reč je o 5.000 stubova koji dosežu visinu i do 6 metara, a koji na prvi pogled izgledaju kao hram koji okružuje samo jezero.

Ovi stubovi crvenkaste i narandžaste boje nižu se uz obalu jezera u grupacijama različitih veličina i oblika. Mnogi se slažu da liče na fosilne ostatke donosaurusa, a često ih zovu i “kamena šuma”

Do 1940-ih se za njih nije znalo, a od kada su otkriveni postali su prava turistička atrakcija, ali i veliki “zalogaj” za naučnike. Godine su proveli u istraživanju njihovog nastanka.

Stubovi se nalaze u okrugu Mono u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, a otkriveni su kada je na tom mestu napravljeno akumulaciono jezero Krouli i izgrađena brana  Long Valley visoka 38 metara.

Nakon izgradnje jezera 1941. godine voda novonastalog jezera, odnosno talasi su počeli malo po malo da “ispiraju” obalu i odnose sa sobom eroziji podložan materijal. Tada su ovi neobični stubovi ugledali svetlost dana.

Većina njih se nalazi iznad površine, ali ima i onih koji su idalje zakopani ispod tla.

Otkriveno je da su nastali pre 760.000 godina

2015. godine kalifornijski geolozi su odlučili da napokon saznaju kakva se tajna krije iza njihovog nastanka. Uzroke stubova su danima ispitivali i napokon došli do objašnjenja – stubovi su posledica davne vulkanske aktivnosti. I to kakve vulkanske aktivnosti!

Prema njihovu objašnjenju, oni su nastali tokom kataklizmičke vulkanske erupcije pre 760.000 godina. Ta erupcija je bila čak 2000 puta jača od erupcije stratovulkana Mount Saint Helens 1980. godine, najmoćnije erupcije vulkana u istoriji SAD-a zahvaljujući kojoj se Mount Saint Helens ‘smanjio’ sa 2950 na 2550 metara.

Kasnije je došlo do mešanja hladne vode koja je nastala otapanjem snega sa vrućim vulkanskim pepelom što je rezultiralo učvršćivanjem stubova.

Ipak, stubovi nisu vidljivi tokom cele godine. Mogu se posetiti u kasnu jesen, tokom zime i u rano proleće. U ostalim periodima nivo vode se podigne i prekrije “kamenu šumu”.

Švrćkanje.rs / Foto:Pexel

NE PROPUSTITE: