Ovaj grad je star nešto više 100 godina, ali mnogi kažu da je idealan za život. Posebno je isplanirana njegova gradnja i o svakom kutku se vodilo računa.

Reč je o gradu Kanbera, koji je i prestonica Australije. Iako se većina ljudi na pitanje koji je glavni grad Australije dvoumi između Melburna i Sidneja, odgovor ih uvek iznenadi.

A kako je Kanbera postala prestonica, zapravo?

Kanbera je bila izabrana za glavni grad 1908. godine kao kompromis između dva velika rivala, Sidneja i Melburna, i ujedno dva najveća grada Australije. 

U gradu živi preko 380.000 stanovnika. To je najveći grad u unutrašnjosti Australije i osmi grad po veličini u Australiji. Inače, na aboridžinskom jezku Kanbera znači mesto okupljanja.

Kanbera, centar grada

Svaki kutak grada je do detalja isplaniran

Kanbera je izgrađena po tačno isplaniranom planu. Za dizajn grada raspisan je međunarodni arhitektonski konkurs, na koji se prijavilo više zaljubljenika u dizajn i izgradnju, a pobedu su odnele arhitekte iz Čikaga, koji su osmislili urbanu sredinu s velikom količinom zelenila, u kojem su se zgrade stapale s prirodnim okruženjem.

Nijedna zgrada u centru grada ni tad, a ni sad ne sme da ima više od 13 spratova zbog strogog plana grada (samo 3 zgrade na periferiji grada prelaze ovu granicu).

To je bio jedan od najranijih primera takve gradnje u svetu. Nakon što je grad izgrađen, prošlo je još dosta godina dok nije zaista i “oživeo”. Kanabera je pravi procvat doživela tek nakon Drugog svetskog rata.

S obzirom da je detaljno rađeno na izgradnji, ni ne čudi što je nekoliko puta ovaj grad proglašavan najboljim gradom za život na svetu.

Glavni grad Australije odiše kosmopolitskim i modernim duhom. Klima je umerena sa toplim letom i umereno hladnom zimom propraćenom gustom maglom i učestalim mrazovima.

Kanbera

Grad ima toliko toga da ponudi, a ove atrakcije nikako ne smete zaobići ukoliko posetite Kanberu:

 Festival cveća u Commonwealth Parku

Festival cveća je pravi spektakl ovde. Hiljade lala i drugog cveća se sadi po tačnom rasporedu svake godine kako bi formirali određeni oblik, a on se najbolje može videti sa vrha panoramskog točka Ferris.

Najbolje vreme za posetu festivalu cveća je između septembra i novembra.

Festival cveća u Kanberi

Zeleni vrt Cockington

Vrt minijaturnh građevina je prelep, a dok šetate osećaćete se kao pravi džin. Ova zanmljiva postavka nalazi se 15 km severno od Kanbere i tu ćete videti minijaturne kuće, dvorce, pa čak i budistički hram.

Prirodni rezervat Tidbinbilla

Nacionalni park Tindbinbilla nalazi se na oko 40 miniuta vožnje od centra grada i pravi je raj za dušu i oči. Imaćete osećaj kao da ste napustili civilizaciju potpuno. Mir, tišina, retke vrste životinja i biljaka sve je što ćete ovde sresti.

Nacionalni park Tindbinbilla

Tu su i mnogobrojne nacionalne institucije kao što su: Australijski ratni memorijalni centar, Nacionalna galerija Australije, Nacionalna galerija portreta (sada smeštena u zdanje Starog parlamenta), Nacionalna biblioteka Australije, Nacionalna arhiva Australije i Nacionalni muzej Australije.

Mnoga zdanja vlade su otvorena za širu javnost. Tu spadaju zgrada parlamenta, Vrhovni sud i Kraljevska australijska kovnica.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixaby

NE PROPUSTITE: