Za ovo jezero kažu da je “crta razgraničenja“ između Evrope i Azije, a na njegovim obalama se smestilo 5 država, Rusija, Iran, Azerbejdžan, Turkmenistan i Kazahstan.

Gigantska vodena površina koja oduševljava sve – Ništa od u vezi ovog jezera nije obično

Nosi naziv Kaspijsko jezero, smešteno je između Evrope i Azije, a njegova površina iznosi neverovatnih 371.800 kvadratnih kilometara. Ovo čudo prirode zapravo je slano i zato ga mnogi još zovu i zatvorenim morem. Ujedno je, s 1025 metara, treće najdublje jezero na svetu – prvo je rusko Bajkal s 1620, a drugo afričko Tanganjika s 1435 metara.

Pretpostavlja se da je Kaspijsko jezero staro oko šest miliona godina, a prvi ljudi njegove obale nastanili su još pre 75.000 godina.

U ovo jezero uliva se više od 130 reka, od kojih je najveća Volga, a ima oko 50 ostrva. Kao što smo već rekli, protiče kroz 5 zemalja.

Zanimljivo je da je dno ovog jezera sačinjeno od stena koje su veoma slične onima koje se nalaze u okeanu. Takođe, ima režim plime i oseke što je karakteristično za more, a zabeleženi su i talasi visoki 11 metara.

U njegovim vodama danas živi oko 850 životinjskih i više od 500 biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemične.

Ovo jezero ima i svoj međunarodni dan koji se slavi 12. avgusta.

Osim Kaspijskog jezera, tu je još nekoliko jezera koja fasciniraju svojoj površinom. Tačnije još njih 4. Krenimo redom:

Jezero Superior

Najveće je iz grupe Velikih jezera ima 82 hiljade kvadratnih kilometara, a nalazi se na granici Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Njegove obale dotiču kanadsku državu Ontario, ali i američke Minesotu, Viskonsin i Mičigen. 

Jezero Viktorija

Najveće jezero Afrike, dotiče obale Ugande na severu, kao i Kenije i Tanzanije na istoku i jugu. Pokriva površinu od 68 870 kvadratnih kilometara.

Jezero Hjuron

Reč je o još jednom od pet Velikih jezera, a ovo se smestilo između Mičigena i Ontarija. Sa svojih 59 570 kvadratnih kilometara ono je četvrto uopšte, a treće slatkovodno jezero po veličini na svetu, koje je smešteno na gotovo 180 metara nadmorske visine, pa njegova prosečna dubina iznosi 60 metara. Dugačko je neverovatnih 332 kilometra.

Jezero Mičigen

Ima 57 757 kvadratnih kilometara, a njegove obale nalaze se u nekoliko zemalja Sjedinjenih Država, uključujući Illinois, Indijanu, Mičigen i Viskonsin.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: