Malo je reći da se život znatno razlikuje od onog na koji smo mi navikli

Katarina Bačurin iz Hrvatske je nedavno otišla u Švedsku na nekoliko meseci da poseti dečka, a kući se vratila prepuna utisaka. Sa pratiocima na TikToku je podelila sa čime se tamo susrela i kako, zapravo izgleda život „tamo preko“.

Ono što joj je prvo privuklo pažnju je to što u njihovim kafićima i barovima nema konobara koji dolaze do stola kako bi vas poslužili, već za svako piće morate sami da ustanete i da ga naručite.

– U Švedskoj mi fali naša obična kafa sa mlekom iz kafića, jer oni to nemaju, oni imaju kafe late, što je zapravo tri kapljice espresa i gomila mleka, objašnjava Katarina.

Prema njenim rečima, najsličniji našoj kafi je makijato, ali nemaju ga uvek u ponudi. Takođe, nemaju odvojenih muških i ženskih toaleta – svi su zajednički.

@bacvica Voiceover je sniman u wc-u trajekta tako da nemojte zamjeriti jeku😅😂 #bacvica ♬ Johnny B. Goode – Chuck Berry

Još nešto što ju je iznenadilo je da sve radi na senzor, pa se tako čak ni vrata ne otvaraju na uobičajen način, uz pritiskanje kvake.

Pešaci iskaču sa svih strana, pa je vozačima potrebna velika koncentracija.

– Njihovi pešaci prelaze ulicu gde god žele, a ljudi im ne sviraju i ne lude kao naši balkanski vozači, navodi Katarina.

Takođe, busevi i tramvaju su tačni u minut i imaju označena mesta za starije ljude.

– Ne plaća se gotovinom, sve karticom. Prodavnice imaju uređaje sa kojima samostalno skenirate sve što uzmete, na izlazu iz prodavnice niko vam ne provera kesu da li ste sve skenirali. Sve igraju na poverenje, objašnjava Katarina Bačurin.

Alkohol prodaju samo u specijazilovanim prodavnicama.

@bacvica Grad u kojem se nalazim je Göteborg #bacvica ♬ Jagode I Čokolada – Đavoli

Švrćkanje.rs / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: