Kada su francuski kolonijalisti rešili da na mestu nekadašnje male primorske citadele sagrade luku, jer su želeli da u što većoj meri izvoze fosfate, nastao je ovaj grad. Vodimo vas na put do Maroka, tačnije do Kazablanke.

Najveći Marokanski grad danas je metropola, koja neprekidno raste u poslednjih 100 godina, a grad je postao prava atrakcija zbog istoimenog filma, koji je premijerno emitova 1942. godine.

Nakon što je film prikazan, grad je stekao epitete poput grad glamura, sjaja i vrhunske zabave, što je, zapravo, i magnet za turiste.

Grad je omeđen Nilom sa istoka, Saharom s juga te Atlantikom i Mediteranom sa severa. Zbog svog glamura, sjaja i vrhunske zabave, predstavlja magnet za turiste iz celog Sveta.

Područje na kome se danas nalazi Kazablanka prvenstveno je bilo naseljeno Berberima u sedmom veku pre nove ere. Kasnije su ovaj prostor zauzimali Feničani i Rimljani.

Baš kao i ceo Maroko i sama Kazablanka je prepuna kontrasta. Iako ga nazivaju belim gradom, beo jeste, ali čist zasigurno nije. Vrlo često ćete na ulicama naići na deponije gde lokalci i turisti bacaju sve što im više ne treba.

Iako nije toliko egzotična kao mnogi drugi gradovi Maroka, između ostalog je i centar umetničkih dešavanja i modnih noviteta.

Grad krase široki bulevari sa modernim građevinama i staklenim fasadama. Sve to će vas pre podsetiti ne neku visokorazvijenu Evropsku prestonicu, nego na grad u Africi.

Ipak, i dalje postoje stari delovi grada. Stara Medina predstavlja originalan arapski deo grada, delimično zatvoren zidinama. Izgleda kao lavirint uskih ulica i kuća od kamena i cigala bele boje. Medina je prepuna prodavnica u kojima se prodaje raznovrsna roba.

Najveća atrakcija grada – Džamija Hassan II

Džamija Hassan II je jedno od najupečatljivijih znamenitosti Maroka, nastalih naokn proglašenja nezavisnosti.  Ovo je treća po veličini džamija u svetu, sa najvećim minaretom od svih muslimanskih bogomolja. 

Zdanje je nasleđe pokojnog sultana Hassana II. Džamiju je projektovao francuski arhitekta Michel Pinseau, a na njenoj gradnji radilo je gotovo 6 000 radnika. Džamija obezbeđuje prostor za 25 000 vernika, a u dvorište stane još 80 000 ljudi. ogromni minaret uzdiže se na visini od 200 metara, što ga čini najvišim u svetu. enterijer džamije je tipičan marokanski, uprkos njenoj francuskoj spoljašnjosti.

Nemojte zaobići ni glavi trg

Trg Mohammed V se nalazi u srcu grada. Trg je okružen predivnom kolonijalnom arhitekturom iz perioda francuske uprave. U tim zdanjima se danas nalaze brojne državne i javne institucije, a između njih se nalazi čudesna fontana u kojoj voda menja boju.

Tu je i obala za ljubitelje dobrog provoda

Glavna plaža Kazablanke je ain Diab, i ona se pruža na oko 2 kilometra obale. Ispunjena je borjnim klubovima i bazenima.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: