Fotografije ovog grada mogu lako da vas zavaraju da pomislite da je reč o Veneciji, ili možda Amsterdamu… Ipak, ti prelepi kadrovi dolaze iz srca istočne Srbije.

Ova simpatična varošica jugoistočne Srbije sa svojih 18.000 stanovnika odiše duhom nekih prošlih, pitomijih vremena i definitvno je mesto u Srbiji koje bi svako morao da poseti. Reč je o gradiću Knjaževac.

Knjaževac je jedan od najlepših malih gradova, a poznat je po nadimku „srpska Venecija“ zbog tri reke na kojima leži (Svrljiškog, Trgoviškog i Belog Timoka) i bezbroj čamaca koji su nekada plovili po njima.

Drugi naziv u narodu nosi “Mali Pariz” jer se nekada nalazila po jedna kafana na sto ljudi, kao i zbog činjenice da fasade u Staroj čaršiji zaista podsećaju na grad svetlosti.

Mala istorija grada

Knjaževački kraj bio je naseljen još u vreme praistorije, a o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju i Dubravi, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i brojni arheološki nalazi.

Prema antičkim rimskim spisima iz IV veka zvao se Timaco Maiori a u doba Turaka Gurgusovac.

Padom Turaka 1833 godine u gradu je ostala Gurgusovačka kula, ozloglašeni zatvor za političke zatvorenike poznatija pod imenom “Srpska bastilja”. Nakon rušenja kule u čast Knjaza Miloša Obrenovića 1859 godine dobija naziv Knjaževac.

Zanimljivo je da Knjaževac danas nosi titulu “izuzetna destinacija Evrope”.

Mostova, koji su prva asocijacija na grad, je puno, pojedini su isključivo pešački, dok preko nekih prolazi i saobraćaj. Najpoznatiji od svih je kameni most koji je izgrađen 1913. godine i sa svojim rasponom od 30 metara bio je najveći most te vrste u Srbiji.

Poput ovnog u Vrnjačkoj Banji i Knjaževac ima most ljubavi gde zaljubljeni parovi kače katance sa svojim imenima kako bi njihova ljubav večno trajala.

Sa mostova prelazimo na stari centar grada

Značajno obeležje grada je i Stara Čaršija koju su nekada činile brojne zanatske radnje. Ona je i dan danas najprepoznatljiviji deo Knjaževca, a upravo tu ćete osetit duh Pariza zahvaljujući arhitekturi koja neodoljivo podseća na onu koja se može videti u gradu svetlosti.

Mesto okupljanja meštana je i park ispred Doma kulture gde se nalazi i fontana koja kada padne noć postaje pravi mali spektakl, sijajući raznim bojama.

U gradu treba još videti i spomen park palim borcima koji su dali svoje živote za oslobođenje timočke krajine od 1804-1945 godine koji se nalazi blizu kamenog mosta, kao i crkvu Svetog Đorđa, koja datira još iz 1833. godine i Zavičajni muzej Knjaževca.

Ako posetite Knjaževac nikako ne propustite priliku da probate domaće vino za koje kažu da je jedno od kvalitetnijih.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/knjazevacinfo

NE RPOPUSTITE: