Kockaste kuće u Roterdamu su fenomen, već 40 godina. Gotovo svi turisti koji posete ovaj grad, obavezno svrate i do ovog žutog kvarta.

Holandiju mnogi smatraju zemljom u kojoj cvetaju maštovite ideje, a kao kreatovna prestonica zemlje pominje se Rotertam. Kockaste kuće su pravi pokazatelj koliko su stanovnici ove zemlje kreativni, one su sjajan primer gradskog entuzijazma i avangarde.

Kako i zašto su nastale ove kuće?

Krajem 1970-ih, gradski zvaničnici u Roterdamu razmišljali su kako da izgrade stambeni kompleks u neposrednoj blizini luke i pešačkog mosta. Vizionarski arhitekta Piet Blum predložio je niz međusobno povezanih kockastih kuća koje bi funkcionisale kao neka vrsta urbane šume.

Kompleks obihvata 38 manjih i dve velike međusobno povezane kuće.

Kako bi se istakla njihova jesinstvenost i kako bi privlačile veću pažnju, odlučeno je da one budu obojene u jarko žutu boju.

Kuće su sa 3 strane okrenute prema zemlji, a 3 strane prema nebu. Svaka Kockasta kuća je stambena zgrada na tri nivoa sa brojnim prozorima koji dozvoljavaju prirodnom svetlu da struji. U prizemlju u obliku trougla nalazi se trpezarija, kupatilo i radni sto.

Drugi sprat ima brojne pravougaone i trouglaste prozore, dve spavaće sobe i kupatilo. Na poslednjem spratu se nalazi staklena piramida sa koje se pruža širok pogled na staru luku Roterdama i centar grada.

Treći sprat služi kao spavaća soba, dnevni boravak ili sunčana soba.

Projekt nije zamišljen kao umjetnička ili turistička atrakcija, ljudi, zapravo, žive u ovim kućama. Nedavno, jedna od kuća pretvorena je u izložbeni prostor, kako bi turisti mogli da zavite unutra.

Takođe, neke od kuća se iznajmljuju, pa ovde možete i prenoćiti.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: