Nemaju nameru da igraju po pravilima ostatka sveta. U Etiopiji vladaju neka samo njima znana pravila

Etiopija je zemlja koja se oduvek razlikovala od ostalih afričkih po mnogo čemu. Nikad na primer nije bila kolonizovana. Italijani su više puta pokušavali i dolazili do granica ali su padala u bitkama. Tek je Musolini za vreme Drugog svetskog rata uspeo da ih okupira ali time i prekršio sve potpisane dogovore.

Rege kultura, Bob Marli i crni kralj

Cela rege kultura i rastafarijanci su blisko povezani sa ovom zemljom jer su verovali u crnog kralja koji će obnoviti carstvo. Tako su počeli da prate Hajle Salasija, etiopskog kralja krunisanog 1930. Rastafarijanci su verovali u konačan povratak svih robova i njihove dece nazad u Afriku. Bob Marli je odigrao ključnu ulogu u širenju rastafarijanske poruke – a stihovi njegove pesme War citiraju carevo obraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) iz 1963. godine u kojem poziva na mir: „Sve dok filozofija koja jednu rasu smatra superiornom, a druge inferiornim nije konačno i trajno diskreditovana i napuštena… sve do toga dana, afrički kontinent neće spoznati mir”.

Bez obzira na veliku popularnsot rastafarijanske crkve u popkulturi, ipak u Etiopiji glavnu reč vode pravoslavci i muslimani, a sama Etiopija je bila prvi dom muslimana van Arabijskog poluostrva, piše Noizz.

MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA – 10 činjenica koje sigurno niste znali

Godina koja traje 13 meseci

Etiopski kalendar zaostaje za onim zapadnim sedam godina i osam meseci, pa je tako u novembru 2022. , kod njih počela 2015. godina.

Razlog za to je različito računanje godine rođenja Isusa Hrista. Kada je Katolička crkva izmenila računanje 500. godine naše ere, Etiopska pravoslavna crkva nije to učinila.

Za razliku od vršnjaka koji odrastaju negde drugde, etiopska deca nemaju potrebu da uče brojalice kako bi zapamtili koliko dana ima svaki mesec.

U Etiopiji je jednostavno: svaki od 12 meseci ima 30 dana, dok trinaesti – poslednji u godini – ima pet ili šest dana, zavisno od toga da li je prestupna godina.

NAUČNICI ŠOKIRALI TVRDNJAMA – Evo kako će svet izgledati za 50 godina (FOTO)

Ponoć, a 6 sti ujutru

Vreme se takođe računa drugačije – dan je podeljen na dva dvanaestočasovna podeljka počevši od šest sati, čime i podne i ponoć padaju u šest sati po etiopskom vremenu. Tako da, ako vas neko pozove na kafu u Adis Abebi u 10 sati ujutru, a Etiopija je rodno mesto zrna kafe arabike, nemojte se čuditi ako se pojavi u 16 sati.

LUĐU PRIČU SIGURNO NISTE ČULI – Ovaj pas živi život o kojem većina može samo da sanja – Ima jahte, luksuzne vile širom sveta i milione na računu

Dom Zavetnog kovčega

Za mnoge Etoipljane, sveti sanduk u kome se nalaze dve ploče sa deset zapovesti za koje Biblija kaže da ih je Bog dao Mojsiju, nisu izgubljene – jedino što holivudski junak Indijana Džons treba da uradi je da ode u grad Aksum.

Etiopska pravoslavna crkva kaže da je kovčeg pod stalnom stražom u blizini aksumske crkve Gospe Marije od Sijona, gde nikome nije dozvoljeno da ga vidi. Tradicija kaže da crkva poseduje ovu dragocenu relikviju zahvaljujući kraljici od Sabe, čije postojanje osporavaju istoričari, ali generalno ne i Etiopljani.

Oni veruju da je kraljica putovala za Aksum iz Jerusalima negde oko 950. godine pre nove ere, u posetu kralju Solomonu kako bi saznala više o njegovoj cenjenoj mudrosti.

Priča o njenom putovanju i Solomonovom zavođenju detaljno je opisana u epu Kebra Nabast (Slava kraljeva), etiopskom književnom delu napisanom na jeziku giz u 14. veku.

PRE 27 GODINA REKAO ZBOGOM CIVILIZACIJI I IZGRADIO STAN U SRED PEĆINE – Na ovakvom domu bi mu i milioneri pozavideli (VIDEO)

Priča je o tome kako je Makeda, kraljica od Sabe rodila sina Menelika (što znači sina Mudrog) – i kako je on godinama kasnije otputovao u Jerusalim da upozna oca.

Solomon je želeo da ostane i vlada posle njegove smrti, ali se ipak složio sa željom mladića da se vrati kući, poslavši ga nazad sa kontingentom Izraelita, od kojih je jedan ukrao kovčeg, zamenivši original falsifikatom.

Kada je Menelik to saznao, složio se da ga zadrži, verujući da je božja volja da ostane u Etiopiji, dok za pravoslavne hrišćane u zemlji ostaje sveti i nešto za šta su i dalje spremni da polože živote braneći ga.

To se pokazalo i prošle godine kada su tokom sukoba koji je izbio u regionu Tigraj, u severnom delu Etiopije – vojnici iz Eritreje navodno su pokušali da opljačkaju crkvu Gospe Marije od Siona posle stravičnog masakra.

Državni službenik u gradu rekao je za BBC da su mladi ljudi otrčali na ovu lokaciju ne bi li zaštitili kovčeg: ,,Ustali su da se bore svi i muškarci i žene. Pucali su i ubili neke, ali smo srećni što smo uspeli da zaštitimo naše blago”.

NE, NIJE REČ O ŠALI: U ovom gradu svi stanovnici žive u jednoj zgradi – U njoj se nalazi pošta, crkva, prodavnica i škola, pa mnogi mesecima ni ne izađu napolje

Izvor: Noizz/BBC / Foto: Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: