Sigurni smo da raj izgleda identično ovako

Kostarika, zvanično Republika Kostarika, država je u Srednjoj Americi koja zapadnom stranom izlazi na Tihi Okean u dužini od 1016 km, a istočnom na Atlantski Okean, tačnije Karipsko More, u dužini od 212 km. Kopneno se graniči sa Nikaragvom na severu i Panamom na jugoistoku..

Službeni jezik je španski, a interesantan je podatak da Kostarika još od 1949. godine nema vojsku. Vlast je tada odlučila da ukinu vojsku u ovoj zemlji i da sav novac koji su ranije ulagali u ovu oblast, ulože u obrazovanje dece.

Glavni i najveći grad je San Jose, sa 380,000 stanovnika i nalazi se u središnjem delu države.

Gotovo cela zemlja je Nacionalni park

Pod zaštitom, u sklopu nacionalnih parkova, rezervata prirode ili drugih institucija tog tipa, nalazi se 30 posto teritorija Kostarike. Sasvim je moguće da neku egzotičnu životinju sretnete već u dvorištu hotela.

Ovo je zemlja koja nudi sve što je potrebno za srećan život – prelepe plaže, bujnu prirodu, pristupačne cene, toplo more. Ali ni to nije sve. U nastavku vam donosimo najzamljivije činjenice o ovoj rajskoj zemlji.

  • Muškarci u Kostariki se zovu “tikos”, a žene “tikas”.
  • Ovde se nalazi čak pet aktivnih vulkana; Poás, Irazú, Arenal, Rincón de la Vieja i Turrialba.  Iako ih na čitavoj teritoriji zemlje ima više od 60, ovih 5 je još uvek aktivno.

Najpoznatiji od njih je Arenal, čije je područje poznato i po termalnim izvorima.

  • Stanovnici Kostarike ubrajaju se u red najdugovečnijih

Prosečan životni vek je 79,3 godine, što je jedan od najviših na svetu. Posebno se ističe mesto Nikoja, koje se još naziva i Plava zona. Naime, najveći procenat dugovečnih ljudi živi baš tu.

Tajna zdravog života se verovatno krije u ishrani koja je bogata voćem i povrćem, ali i čestom boravku u prirodi i fizičkoj aktivnosti.

  • Lokalni novac se zove «colon», po Kolumbu. (njegovo prezime je upravo to na španskom).
  • Zbog svoje blizine ekvatoru, Sunce u ovoj zemlji izlazi i zalazi tokom čitave godine u gotovo isto vreme.
  •  U Kostariki žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje.
  • Misteriozne kugle

Osim po vulkanima, Kostarika je poznata i po misterioznim džinovskim kuglama koje i dan danas zbunjuju naučnike. Reč je o savršeno oblikovanim kuglama, od kojih su neke velike i do dva i po metra i teške oko 15 tona dok najmanje imaju po 20 centimetara. Veruje se da su prve kugle nastal, 400-ih godina.

Neretko su složene u formacije, linije, trouglove ili pravougaonike. Zašto i kako su tačno nastale i koja im je bila svrha i danas je svojevrsna misterija.

  • U ovoj zemlji je sve lepo i posebno, pa čak i novac koji možete videti na fotografijama.
  • Najveći nacionalni park u Kostarici naziva se La Amistad. Prostire se na gotovo 200 hiljada hektara, a Kostarika ga ‘deli’ s Panamom.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: