Kada kažete „Zbog tebe bih i na kraj sveta otišao/la“, da li znate gde trebate da se zaputite? Greben Bunda na krajnjem jugu Australije bi mogao da bude to mesto koje tražite!

U Velikom zalivu, na samom jugu Australiji nalazi se ogromna pustinja Nullarbor, koja je ujedno i najveći krečnjaka na svetu. Ona pokriva područje od 270.000 kvadratnih kilometara, a koji se proteže oko 1.000 km od istoka prema zapadu.

Bunda litica, Australija

Područje je gotovo idealno ravno, s izuzetkom nekoliko udubljenja koja su nastala od kiše. No, uglavnom, ova ‘ploča’ je ravna, bez drveća, i naglo se završava Bunda liticama – 200 kilometara dugačkom i 60 do 120 metara dubokom provalijom. Bunda litice, poetski gledano izgledaju kao kraj sveta ali ove stene su samo kraj jednog kopnenog dela Australije.

Bunda litica, mesto koje zovu kraj sveta

Ovo je verovatno jedino mesto na svetu na koje čovek nije umešao prste i poremetio prirodu. I same fotografije su dovoljno fascinantne, ali ukoliko želite Bunda liticu možete videti i uživo… Ipak ne odlučuje se veliki broj ljudi na ovaj korak. Ma koliko nestvarno izgledalo, ovo mesto pomalo izaziva i strah.

Bunda litica, Australija - kraj sveta

Autoput Ejr, koji prolazi preko ravnice Nularbor, omogućava pristup nekim delovima litice. Postoje vidikovci i određena područja za posmatranje duž obale gde se možete diviti liticama i Velikom australijskom zalivu.

Ukoliko vas fotografije nisu dovoljno oduševile, bacite oko na ove video snimke:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Elijah McKeogh

NE PROPUSTITE: