Na obroncima vulkana Vrffajvkull, unutar glečera Svmnafellsjvkull, na Islandu nalazi se kristalna pećina koja fascinira svojim izgledom

Kristalna pećina je deo nacionalnog parka Skaftafell, koji je 2008. godine integrisan u Nacionalni park Vatnajokul, najveći evropski rezervat prirode.

Ovo prelepo mesto nastalo je nakon što se glečerski led vekovima spuštao niz padine vulkanskog masiva, a preko glečera Svmnafellsjvkull. Pod pritiskom leda iz glečera se potiskivao vazduh, a kao rezultat toga nastale su fascinanten kristalne celine.

S obzirom da je kretanje leda veoma brzo, a to znači oko 1 m u toku dana, na kraju pećine su nastale i dve pukotine koje dopuštaju da indirektna svetlost dopre do njenih tunela.

island kristalna pećina

Zbog nesdostatka vazduha apsorbuje se gotovo sva vidljiva svetlost, osim plave frakcije koja je vidljiva i golim okom. Ipak, ovaj plavi led se može videti samo pod određenim okolnostima. Naime, može se videti u zimskom periodu nakon dugih perioda kiše kada se površinski sloj glečera spere,pa je zato taj period godine i najbolji za uživanje u lepoti ove pećine.

island kristalna pećina

Zanimljivo je da se gotovo uvek u pećini čuje buka i zvuk mikropomeranja glečera, što šetnju ovim mestom čini još zanimljivijom.

Iako je ovo mesto postalo prava turistička atrakcija ona se može videti samo kada su temperature dovoljno niske kako ne bi bilo straha od pucanja leda.

island kristalna pećina

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Arctic Adventures Iceland

NE PROPUSTITE: