Turističko blago koje treba posetiti

Ako autoputem iz Beograda krenete ka Kraljevu, pa kod skretanja za Čačak nastavite pravo Ibarskom magistralom još 15-ak minuta, videćete tablu sa krstom koja pokazuje da skrene desno, ka selu Progorelica.

Baš tu, na prostoru raške oblasti gde je nekada stvarana prva srpska država, u selu Progorelica, nalazi se jedinstven muzej Krstovgrad. Ova riznica srpske istorije nastala je zahvaljujući entuzijasti i velikom zaljubljeniku u srpsku istoriju, Željku Košaninu.

Nije slučajno što je baš ovde nikao Krstovgrad, jer upravo na ovom području stvarana je prva srpska država. Ovo mesto sa sobom nosi zaista posebnu energiju, pogled puca u beskraj, a svaki dan se ovde čuju zvona manastira Žiča, kaže za RINU Željko.

krstovgrad
Krstovgrad

Više od 30 godina, Željko je skupljao eksponate da bi ih danas imao oko 5.000, a ova raskošna kolekcija jedna je od najvećih na Balkanu. Tu se nalaze mačevi, štitovi, sekire, noževi, krune, srednjovekovne knjige, skulpture, ikone, porcelanski escajg, ali i skulpture Ivana Meštrovića i Jovana Soldatovića, Rubensove i Kaloove slike, porculan sa engleskog dvora, srebrni escajg iz hotela Ric iz Pariza, bodež kralja Aleksandra, replika prestola Stefana prvovenčanog i još mnogo toga.

Zaljubljenici u srednji vek mogu uživati u autentičnoj srednjovekovnoj krčmi ili postavci kraljevske trpeze a sam kompleks koji se prostire na uzvišenju iznad Mataruške Banje predstavlja jedan od najlepših vidikovaca u okolini sa koga se pruža veličanstven pogled na dolinu vekova.

muzej srpske istorije
Replika Lazareve sobe

Kustosi ovog zanimljivog muzeja su upravo Željko i njegova supruga Nataša koji će vas sprovesti kroz istoriju Srbije.

“Mi smo jedan od najstarijih naroda na planeti, i zbog toga treba da čuvamo svoj identitet. Ovaj muzej je Srbija u malom. Svim predmetima koje imamo ovde sa najviše poštovanja prilaze stranci, koji su željni znanja o našem narodu. Kad i kako je nastala prva država, ko je bio tvorac. Kako se živelo.. Mi smo ti na kojima ostaje da sačuvamo svoju kulturu, veru i istoriju i da je prikazujemo drugim narodima”, zaključuje Željko u razgovoru za RINU.

U videu pogledajte kako ceo muzej izgleda:

Švrćkanje.rs/RINA / Foto:PrintscreenYoutube/Zajednicki Glas

NE PROPUSTITE: