Na prvi pogled jedno sasvim neobično naselje

Dok se vozite kolima porede ovog naselja ono izgleda sasvim obično, “magija” se otkriva tek kada se pogleda iz ptičje perspektive.

Ovo bajkovito naselje nalazi se u Danskoj, na periferiji grada Kopenhagena i sastoji se od 284 kuće koje su kružno raspodeljene. Tu je 26 zasebnih kružnih bašti, a svaku od njih čini oko 16 privatnih placeva u obliku trougla – ukupno 284 kuće i definitivno je jedinstveno.

Delo je arhitekte Erika Miginda, a nastalo je 1964. godine, a nosi naziv Brondbi Havebi, odnosno Brondbi grad bašti.

Čovek koji je projektovao ovakvo naselje imaju je jasnu zamisao. On je želeo da podstakne interakciju među komšijama, a ujedno pruži ljudima lepo okruženje za život, daleko od gradske buke i zagađenja. Želeo je da podstakne stanovnike da se vrate korenima i potraže bolji kvalitet života u prirodi.

Kako je tvrdio, sad pokojni, Miginda bio je inspirisan krugovima usred istorijskih danskih sela u kojima su se stanovnici često okupljali i družili.

Ovo naselje jedinstveno je na svetu i, morate se složiti sa nama da izgleda fenomenalno. Sve je skockano do najsitnijeg detalja, pa je prava milina živeti na ovom mestu.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/AJ K

NE PROPUSTITE: